nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Ole, ispod obruča

Ole, ispod obruča

Španija će od 3. do 16. septembra biti domaćin 35. evropskog prvenstva za košarkaše. To je treći put u istoriji kontinentalnih prvenstava da je zemlja sa Iberijskog poluostrva organizovala ovakvu smotru. Prethodna dva puta, 1973. i 1997. naša zemlja se okitila zlatnom medaljom. Nadamo se da će se istorija ponoviti, ali uspeh će biti i svaka druga medalja ili mesto koje vodi na kvalifikacije za OI. Četiri grupe sa po četiri ekipe razigravaće po grupama u četiri grada, da bi se sama završnica odigrala u Madridu.

ALIKANTE

Hala: Centro de Tehnifikacion de Alikante, 1992, 5.425

Nalazi se u regiji Valensija, na istočnoj obali. Ima 319.380 stanovnika, na 432 km od Madrida. Klima u Alikanteu je ista tokom leta i zime, prosečna temperatura je 17,8 stepeni. Kiša pada u proseku tri dana u mesecu. Alikante je bogat istorijskim nasleđem. U okolini se nalazi nalazište Sera Grosa koje datira iz drugog milenijuma pre Hrista i koje je jedno od najvažnijih po pitanju postanka ljudskog roda. U blizini se nalaze i ostaci rimskog grada Lucentum. Danas je Alikante poznat po turizmu i industriji. U Alikanteu se nalazi i tvrđava Santa Barbara, jedna od najvećih na Mediteranu.

GRANADA

Hala: Palasio Munisipal de Deportes, 1991, 7.500,

Andaluzijski gradić od 237.663 stanovnika. Udaljen je 434 km od Madrida, s jedne strane je blizu mediteranskog mora, s druge strane se nalazi planina Sijera Nevada. Do plaža ima 50 minuta, do ski-centra 45. Muslimanska tvrđava Alhambra je najposećeniji spomenik u celoj Španiji i jedan od najlepših na svetu. Prosečna temperatura je 15,1 stepen. U septembru temperatura varira od 29,4 do 12,4. Godišnje je samo 52 dana kišno. Grad je osnovan 1010. Grad je bio bastion Al Andaluza (španskih muslimana). Oni su konstruisali Alhambru, koja je meka za umetnost nauku i miroljubivu koegzistenciju. Poznata je i kao stecište romantičnih pisaca u 18. i 19. veku. Nije grad koji može da se obiđe za jedan dan. U Granadi studira 80.000 studenata.

PALMA DE MAJORKA

Hala: Velodrom de Palma, 2006, 6.000

Glavni grad ostrva Majorka sa 375.773 stanovnika. Udaljena je 692 km od Madrida. Temperatura je u proseku 27,1 stepen, ali zahvaljujući hladnim noćima, kada se temperatura spušta ispod 15 stepeni. Najpoznatija je tvrđava „Tajalots“, jedna od najvećih na Mediteranu. Grad su osnovali Rimljani, te stoga ima velikog i vidljivog italijanskog uticaja. Majorku najbolje ipak reprezentuje katedrala, koja se nalazi u samom centru grada. Naravno, turizam je daleko najrazvijenija privredna grana u gradu. Bezbroj hotela, barova, motela je načičkano duž obala, ali i po centralnim gradskim ulicama. Poznati su i šopovi, koji veoma podsećaju na buvljake u Srbiji.

SEVILJA

Hala: Pabelon Munisipal San Pablo, 1988, 10.000

Glavni grad Andaluzije sa 704.114 stanovnika. Španci tvrde da je Sevilja glavni grad južne Španije, a sasvim sigurno je to u umetnosti, kulturi, finansijama, ekonomiji. Udaljena je 538 km od Madrida. Udaljena je 100 km od mora, a povezana je rekom Gvadalkivir. Prosečna temperatura je 18,6 stepeni, ali je u Sevilji to jako povoljna temperatura. Kiša retko pada, u septembru prosečno dva dana. Sevilja je jedno od najjačih katoličkih uporišta, sa veoma bogatom istorijom. Dugo je bila i pod vlašću Arapa, koji su izgradili naučni, umetnički i trgovački centar. Bila je inspiracija za mnoge pesme i opere, poput „Karmen“, „Seviljski berberin“, „Don Žuan“ ...

MADRID

Hala: Palasio de Deportes Felipe 2, 2004, 15.500

Ima više od 3 miliona stanovnika. U septembru je prosečna temperatura 14,6 stepeni, danju oko 25, noću oko 15 stepeni. Madrid je osnovao muslimanski princ Mohamed 1 u devetom veku, ali je pod hrišćansku vlast potpao u 11. veku. Španska kraljevska porodica je rodbinskim vezama sa austrijskim dvorom uspela da od Madrida načini jako katoličko uporište. Jako istorijsko nasleđe uslovilo je da u gradu postoji više od 100 muzeja i mnoštvo drugih kulturnih ustanova. Grad je, takođe, poznat i po mnogobrojnim parkovima, koji zauzimaju više od 30.000 hektara.