nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Novi francuski izdavački rekord

Novi francuski izdavački rekord

PARIZ - U septembru će u Francuskoj biti objavljeno 727 novih knjiga francuskih i stranih pisaca, saopštili su francuski izdavači.

Početak septembra je vreme kada se u Francuskoj tradicionalno objavljuje najviše knjiga, a ovaj put će biti objavljeno 43 naslova više nego 2006. godine, što je do sada rekordan broj objavljenih knjiga.

Prošle godine je roman „Blagonaklone“ američkog debitanta Džonatana Litla, privukao svu medijsku pažnju i preuzeo monopol nad prodajom, što je izazvalo negodovanje izdavača koji su kritikovali ovu septembarsku tradiciju objavljivanja knjiga u isto vreme.

Ove godine situacija „preti“ da se ponovi sa knjigom dramaturga Jasmine Reze, „Zora, veče ili noć“, o francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, koga je autorka izbliza portretisala tokom predsedničke kampanje. Nedelju dana nakon objavljivanja, ova knjiga, koja donosi mnoge pikantne detalje iz privatnih razgovora predsednika i književnice o njegovim saradnicima, političkim protivnicima i svetskim državnicima, dospela je na prvo mesto prodaja i proglašena književnim događajem sezone.

Knjige sa političkim temama su brojne nakon predsedničkih izbora u maju, a na meti je najčešće Sarkozijev protivkandidat na izborima, socijalista Segolen Roajal, koja je suočena sa poplavom knjiga u kojima se sa njom obračunavaju njeni dojučerašnji partijski drugovi.

Među najčitanijim autorima su Ameli Notomb i Patrik Beson. Među stranim piscima, pažnja je usmerena na novu knjigu američkog pisca Normana Majlera „Zamak u šumi“, „romansiranu biografija Hitlera, kao i autobiografiju nemačkog pisca Gintera Grasa, u kojoj govori o učešću u zloglasnim nacističkim SS jedinicama.