nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Dosije •
Početna > Dosije > Masakrirali porodice

Religijski motivisani zločini međunarodnog terorizma u BiH (2) - PIŠE: DR DARKO TRIFUNOVIĆ, FAKULTET BEZBEDNOSTI

Masakrirali porodice

Islamski fundamentalisti imali su i posebne koncentracione logore na teritoriji BiH

Jedan od najvećih zločina koji su izvršili mudžahedini na području Ilijaša dogodio se u selu Čemerno 10. juna 1992. godine, kada je ubijeno 30 meštana i dobrovoljaca koji su pokušali da odbrane selo.

Među žrtvama su i Miroslava Bunjevac (1926), njeni sinovi Miloš i Ranko, Miloševa supruga Slavojka, zatim Đorđo Bunjevac, njegova supruga Koviljka i sin Goran. Ubijene su i Spasenija-Tasa Damjanović i njene kćerke Ranka i Jadranka, Staka Damjanović, njen sin Zdravko, Milinko Trifković, njegova supruga Janja i 13-godišnji sin Rajko. Stradali su i članovi porodica Ćetković, Đuka, Đurđić, Janković, Jevtić, Kapetanović, Malešević, Mićić, Pantić, Mirković i mnogih drugih....

U ilijaškoj opštini, po brutalnosti zločina, izdvaja se i slučaj koji se 14. juna 1992. dogodio u selu Krtine, gde je ubijena petočlana porodica Rosuljaš - Božana (1916), Cvijeta (1925), Kosta (1913), Marinko (1954) i Mirko (1956). Masakr je počinjen tupim predmetima i noževima. Više od dva meseca muslimanske vlasti nisu dozvolile da pokojnici budu sahranjeni. A kada je raspadanje tela poodmaklo, vlasti su naredile logorašu Strajku Dragiću iz sela Malešića da ih sahrani. Na području opštine Visoko 20. juna 1992. godine u selu Hlapčevići ubijeno je šestoro Damjanovića, Ristića i Masala. Tela koja su pronađena imala su tragove torture. Istog dana stradala su i visočka srpska i mešovita sela Bradve, Dobrinje, Donja i Gornja Zimča, Kondžilo, Lisovo, Maurovići, Paljike i Vilenjak. Više od 3.000 srpskih civila iz ovih sela, uvidevši da će biti ubijeni ili odvedeni u logore, krenulo je kroz šumska bespuća, tražeći spas na slobodnoj srpskoj teritoriji. Nekoliko muškaraca, koji su štitili zbegove, poginulo je u borbama sa napadačima, a sva napuštena sela su kasnije sistematski opljačkana, srušena i popaljena. Istu sudbinu su doživele i srpske crkve, kapele, groblja i spomenici kulture, u pokušaju da se u potpunosti unište tragovi hrišćanstva na tom području.

Brojni podaci govore o zločinima islamskih fundamentalista. Tako su, domaći i strani mudžahedini u noći 7. na 8. april 1993. godine upali u kuću Ranka Novakovića u Gornjoj Brezi i masakrirali njega i još tri člana porodice - suprugu Obreniju, snaju Milku i njegovu sestru Rajku. Islamski fundamentalisti imali su i posebne koncentracione logore na teritoriji BiH. Samo na prostoru opštine Zenica bila su dva logora koja su organizovali mudžahedini. Ti logori su se nalazili u selima Kamenica i Gostović. Zločini i zverstva nad civilima i zarobljenim vojnicima planski i sistematski su sprovođeni na ovako određenim mestima.

(Nastavlja se)