nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura - ukratko...

Kultura - ukratko...

Festival „Ovo je moj grad“ na Tašu

 BEOGRAD - Festival elektronske muzike „Ovo je moj grad“, čiji je cilj da predstavi Beograd kao tolerantnu, komunikativnu i urbanu sredinu, promovišući saradnju u regionu, biće održan od 20. do 23. septembra na stadionu Tašmajdan, a okupiće najbolje beogradske DJ-eve i strane goste, kao i bendove kao što su I-plej, Bad Copy, Mistake Mistake i Intruder.
Svakodnevni program, čiji su voditelji Una & Karlo, ima dva dela - prvi, od 20 do 22 sata, obuhvata sadržaje koji proteklih godina nisu bili zastupljeni (živi nastupi bendova, plesne grupe, performansi, modne revije), dok drugi, glavni deo programa, podrazumeva nastupe domaćih izvođača elektronske muzike, uz podršku stranih renomiranih zvezda svetske klupske scene.

Betoven umro od olovnih lekova

 BEČ - Bečki sudski medicinar Kristijan Rajter tvrdi da je razjasnio bliže okolnosti smrti Ludviga van Betovena. Lekovi na bazi olova su dokrajčili njegovu jetru, oslabljenu cirozom.
Rezultati Rajterovih istraživanja su objavljeni u „Beethoven Journal“ koji izdaje državni univerzitet u Kaliforniji. Lečenje upale pluća supstancama koje sadrže olovo u odlučujućoj meri su izazvale Betovenovu smrt 26. marta 1827. godine, tvrdi Rajter sa Instituta za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu u Beču. Rajter je u saradnji sa Fakultetom za hortikulturu u Beču ispitivao kosu kompozitora na osnovu koje je izvukao zaključke o poslednjih 400 dana života kompozitora. Tako je ustanovio da je oštećenje olovom počelo 111 dana pre datuma smrti. Lekar Andreas Vavruh, kompozitora je lečio solima olova, koje su u medicinskoj literaturi 19. veka važile za uobičajenu i uspešnu metodu, i olovnim sapunom. Međutim, Vavruh nije znao da je Betoven patio od ciroze jetre koja je u kombinaciji sa olovom smrtonosna. Bez upale pluća i lečenja olovom, Betoven bi verovatno živeo nekoliko godina više.

Strasna ljubav Koko Šanel i Stravinskog

 PARIZ - Reditelj Vilijam Fridkin počinje ovih dana u Parizu snimanje igranog filma „Coco and Igor“ o davnašnjoj vezi slavne francuske kreatorke Gabrijele Koko Šanel, koja je napravila revoluciju u ženskoj modi, i čuvenog kompozitora Igora Stravinskog, prenosi SEEcult.org
Ime glavnog protagoniste tog filma o malo poznatoj strasti Koko Šanel i Stravinskog iz proleća 1913. godine drži se još u tajnosti. Veliku gospođicu tumači galska diva englesko-ruskih korena, prekrasna Marina Hands, ćerka britanskog reditelja Terija Handsa. koji je upravljao i londonskom Rojal Šekspir kompanijom.

Marina Hands diplomirala je svetski poznati pariski tečaj glume „Floran“, kao i francuski Konzervatorij dramskih umetnosti, a u Londonu Akademiju za muzičke i dramske umetnosti. NJena majka, LJudmila Mikael, poznata je pariska umetnica, još uvek aktivna na filmu i u pozorištu.
Glumica je prošlog proleća osvojila najveće francusko filmsko priznanje Cezar za ulogu Konstance u filmu „Ledi Četerli“ rediteljke Paskal Feran.
Marina Hands će, uz ulogu slavne Koko, glumiti i Celimenu u Molijerovom „Mizantropu“, budući da je od početka 2006. godine članica „Francuske Komedije“.