nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Kiša ugasila preostale požare

Kiša ugasila preostale požare

KURŠUMLIJA - Posle desetak dana borbe sa vatrenom stihijom na administrativnoj granici sa Kosovom, po nepristupačnom terenu, vatrogasci iz Kuršumlije, Prokuplja, Niša, Leskovca, Kruševca i Kraljeva, konačno mogu da odahnu. Ni najstariji meštani ne pamte ovoliko požara, a posebnu zabrinutost izaziva sumnja da su požare najverovatnije podmetnuli Albanaci sa Kosova. Sumnju izaziva činjenica da je vatra izbijala u istim vremenskim intervalima duž administrativne granice, a kasnije bi se, nošena vetrom, spajala, što je vatrogascima posebno otežavalo gašenje.

Zbog nebezbednosti, a posebno posle pucnjave sa „druge strane“, vatrogasci nisu mogli da gase noću. Posle uspostavljanja veze sa Kforom, situacija se malo poboljšala, ali ni pojačano patroliranje njihovih vojnika nije ulivalo preveliku sigurnost vatrogascima. Poseban problem predstavljao je nepristupačan teren, pa vatrogasci nisu mogli da priđu svojim vozilima, već su uglavnom gasili priručnim sredstvima.
Prema preliminarnim podacima, u požarima na administrativnoj granici sa Kosovom, u kuršumlijskoj opštini, ukupno je izgorelo oko 700 hektara, a od toga oko 500 hektara šuma.