nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > „Indeks“ i po babu i po stričevima

Advokat Staniša Nikolić o greškama u vođenju istrage

„Indeks“ i po babu i po stričevima

Istraga je od početka vođena u nameri da se sruši kragujevački Pravni fakultet, i to na način koji je s pravne tačke gledišta neodrživ

KRALJEVO - Advokat Staniša Nikolić, branilac profesora Predraga Stojanovića, osumnjičenog za primanje mita na kragujevačkom Pravnom fakultetu, ogorčen je načinom vođenja policijske i sudske istrage u aferi „Indeks“, ali i odnosom prema njegovom branjeniku, koji se od februara ove godine nalazi u bolnici beogradskog Okružnog zatvora.

Istraga je, prema Nikolićevim rečima, od početka vođena u nameri da se „sruši kragujevački Pravni fakultet, i to na način koji je „s pravne tačke gledišta neodrživ“.
- Svi svedoci u pretkrivičnom postupku saslušani su u MUP-u kao osumnjičeni, dok su u sudskoj istrazi naprasno postali svedoci - objašnjava advokat Nikolić. Prema njegovim rečima, svedoci su na saslušanju pred istražnim sudijom, u potpunosti negirali ono što su rekli u policiji, i detaljno objasnili okolnosti u kojima su navodno „zakonito ispitivani“.

- U vreme kada se moj branjenik nalazio u pritvoru, kako navodno ne bi uticao na njih, upravo ti svedoci su rekli istinu koja se razlikuje od „istine“ date policiji u navodno zakonitom postupku - tvrdi Stojanovićev branilac.

SUĐENJE NA JESEN

Optužnica protiv 41 osobe, a od kojih su 23 profesora sa kragujevačkog, beogradskog i niškog pravnog fakulteta, podignuta je 17. avgusta, a očekuje se da će akteri afere „Indeks“ u novembru sesti na optuženičku klupu. Prema dokazima iz šestomesečnog istražnog postupka optuženima se stavlja na teret primanje mita, zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje dokumenata, kao i saučesništvo u kupoprodaji ispita i diploma.


Po Nikolićevom mišljenju u ovoj aferi „tužioci, sud ili država“, u vreme procesuiranja, primenjuju najmanje tri aršina pri utvrđivanju osnova za pritvor.

- Prvi aršin se odnosi na osumnjičene kojima je ukinut pritvor i koji se brane sa slobode, „iako je za jednog od njih postojao osnov da bude zadržan u pritvoru. Drugi je primenjen na sve ostale utamničene, pa zbog toga „sede“ u pritvoru već više od pet meseci. Treći aršin se, izgleda slučajno primenjuje na šest okrivljenih protiv kojih je doneto rešenje o sprovođenju istrage za ista dela kao i za ove koji su odavno u pritvoru. Oni se, međutim, brane sa slobode - rekao je Nikolić.

Optuženom Stojanoviću je, prema rečima njegovog branioca, zdravlje ugroženo.
- On je za ovih nekoliko meseci izgubio tridesetak kilograma, koristi desetak lekova, dijagnostifikovana mu je „apsolutna tahikardija“ i predložena ugradnja pejsmejkera. Pitam se hoće li doživeti da dokaže svoju nevinost. Uprkos tome što protiv njega nema nijednog jedinog dokaza da je uzimao mito, pritvor mu je ponovo produžen - istakao je Nikolić.

Komentari

Jao, jao, jadni oni sad svi bolesni, umiru, a bili posteni, divni i krasni a mi znamo i koliko. Jedan od njih je u Hameru vizao sponzoruse dolinom gladi (kreiranom korupcijom) a avionom ih voazo po svetu sve o trosku univerzitetske kase i roditelja studenata. Svi oni imaju putera na glavi a sad kukaju poivaju u pomoc medije, novinare, koga stignu.
Sve se vise pojavljuju apeli da se profesori puste a nigde apela da se spase drzava od nestrucnog i korumpiranog kadra. Ko je takav kadar proizveo nije tesko pogadjati, kakvi ucitelji djaci su jos i dobri. Pitam se samo dokle ce Kragujevcani iznositi teorije zavere kad se zna ko su profesori i da se tamo nalaze zasluzeno. Sada svi traze rupe u zakonu da se izvuku a dok su se vozikali u skupocenim automobilima, neki cak i u pokradenim, i dok su boli oci gladnom narodu tada im je bilo lepo.
Ovi su sramota ne samo za nasu zemlju vec i za covecanstvo, od suda u Kragujevcu su napravili lisicije gnezdo svojim kadrom a kad se nasao neki drugi sud da im sudi to je ''zavera''. Mislim, sta reci osim da je sve to bruka i umesto da cute i pokriju se po usima oni imaju sav prostor u medijim. Oni koje su oni i njihovi opljackali cute umesto njih.