nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > I Priština i Beograd su za dijalog

I Priština i Beograd su za dijalog

SRB - Ruski predstavnik u posredničkoj trojci Kontakt grupe Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je „da su Beograd i Priština podržali predlog posrednika o što skorijem početku direktnih pregovora“, javlja Fonet.
- Postoje prvi znaci spremnosti da se vodi ozbiljan dijalog, a zadatak trojke je da ih razvija, rekao je on u intervjuu Ruskoj informativnoj agenciji RIA Novosti u Beču.

Harčenko je istakao da su se „Srbi veoma ozbiljno i odgovorno poneli prema pozivu trojke da obnove svoje predloge i dopune ih novim idejama, Oni su predstavili sveže elemente“, rekao je on.

Bocan Harčenko je izrazio uverenje da će se Priština uzdržati od jednostranog proglašenja nezavisnosti tokom pregovaračkog procesa o statusu Pokrajine.

- „Vođen je ozbiljan razgovor već dva puta, u Prištini i sada u Beču, i kosovska strana se obavezala da će održavati bezbednost na potrebnom nivou i uzdržavati se od bilo kakvih poteza i izjava koje mogu da dovedu do povećanja napetosti“, istakao je Harčenko.

- Prilično sam siguran, da će se kosovsko rukovodstvo zaista i uzdržati od proglašenja nezavisnosti, rekao je Harčenko i dodao da su „uveravanja data na najvišem nivou“.

- Možemo se nadati da su ta obećanja čvrsta i odgovorna, rekao je Bocan Harčenko.