nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Hronika - ukratko...

Hronika - ukratko...

Čočorovska osmi dan štrajkuje glađu

SKOPLJE - Stanislava Čočorovska-Poletan (38), optužena kao glavni organizator transporta pola tone kokaina, izjavila je na suđenju da već osam dana štrajkuje glađu nezadovoljna uslovima u istražnom zatvoru u Skoplju.
Kako piše skopski Dnevnik, ona je rekla da je jedan čuvar zatvora psihički i fizički maltretira. Suđenje Čočorovskoj ponovljeno je zbog smene jednog od članova Sudskog veća. Proces je prekinut početkom avgusta posle samo tri ročišta jer Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala pri Tužilaštvu nije obezbedio prevod dokaza na makedonski jezik. Poletanova je u istrazi odbacila optužbe i naglasila da su „sve to izmislile makedonske vlasti, s kojima je u starom sukobu“.

Pretukao pastorku

LOZNICA - Pripadnici Policijske stanice Loznica uhapsili su Milojka B. (42) iz Joševe kod Loznice, zbog sumnje da je pretukao sedmogodišnju pastorku. Milojko B. je u periodu od 20. do 27. avgusta, u svojoj porodičnoj kući, u više navrata, tukao devojčicu, koja je kćerka iz prethodnog braka njegove sadašnje supruge, čime joj je naneo teške povrede. Osumnjičeni je priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Loznici koji mu je posle saslušanja odredio jednomesečni pritvor.

S.P. ( Sina)

Sprečen šverc tehničke robe

BEOGRAD - Na graničnom prelazu Batrovci, carinici iz Novog Sada su u autobusu crnogorskih registarskih oznaka otkrili pokušaj šverca razne tehničke robe čija je vrednost oko 200.000 dinara, saopštila je Uprava carina. Carinici su detaljno prekontrolisali autobus, koji je saobraćao na liniji Austrija - Srbija (Kosovo i Metohija), i pronašli raznu neprijavljenu tehničku robu (mobilni telefoni, fotoaparati i muzička linija marke JVC). Roba je bila zapakovana u plastične kese i sakrivena u prtljažniku među ostalim torbama. Prekršajna prijava je podneta protiv putnika austrijskog državljanina B.S, a roba je zadržana do okončanja postupka.

Prijava zbog utaje poreza

BEOGRAD - Poreska uprava podnela je krivičnu prijavu protiv M.V. iz Valjeva , vlasnika i direktora preduzeća „Voki trejd“ u Lazarevcu, zbog sumnje da je utajio porez i tako oštetio državu za oko 25,7 miliona dinara. M.V. je nameri da izbegne plaćanje poreza na dodatu vrednost, u prijavi je od 1. do 31. decembra 2006. godine lažno prikazao prethodni porez kao odbitnu stavku, bez posedovanja računa o nabavci dobara. Na taj način umanjio je poresku obavezu odnosno izbegao plaćanje PDV u iznosu 19.715.448 dinara. Osumnjičeni je pokušao i da utaji porez tako što je u periodu 5. decembra do 26. decembra prošle godine, podigao novac sa poslovnog računa preduzeća u iznosu od 29.389.000 dinara i novac iskoristio za sopstvene potrebe, pri čemu nije obračunao i uplatio porez na ostale prihode u iznosu nešto manje od šest miliona dinara.

Krijumčario cigarete
ILOK - Na graničnom prelazu Ilok, hrvatski carinici su u kamionu kojim je upravljao 45-godišnji državljanin Srbije pronašli 41 hiljadu kutija cigareta. Policija je uhapsila Srbina, protiv koga će Opštinskom tužilaštvu u Iloku biti podneta krivična prijava zbog izbegavanja carinske kontrole.

Mesečno krali pola tone bakra

BOR - Iz pogona „Fabrika lak žice“ u Boru u proseku mesečno nestaje pola tone bakra, saopštio je direktor te fabrike Velibor Đergović. Od 1. novembra prošle godine do sada je ukupno ukradeno 6,2 tone ove dragocene sirovine, vredne oko tri miliona dinara.
- Pre dva dana u elektrorazvodnom ormaru pronađeno je po pet kolutova bakarne žice težine 228 kilograma. Čudno je da to, kao ni pokradeni bakar, nije snimilo 16 video-kamera. Još je neshvatljivije da ove kamere od kako su postavljene 1997. godine nisu „zabeležile“ nijednu krađu, a lopovluka je sigurno bilo - rekao je Đergović.

B.F. (Sina)

Osvanuli preteći grafiti

VUKOVAR - Na zgradama bioskopa i Hrvatske pošte u Borovo naselju osvanuli su juče grafiti „Ponovićemo Ovčaru“, „Biće Zagreb srce Srbije“ i drugi neprimerenog sadržaja, saopštila je Policijska uprava vukovarsko-sremske županije. Na zgradi pošte ispisan je ćirilicom grafit „Republika Srpska Krajina“, i znak sa četiri ćirilična „s“, a fasada bioskopa ispisana je ćiriličnim porukama „Ponovićemo Ovčaru“, „Biće Zagreb srce Srbije“, „Ubi Šiptara“ i „Svi u vojsku cara Lazara“. Zaposleni u bioskopu odmah su počeli da brišu grafite.
„I do sada su po zgradi bioskopa bili ispisivani grafiti, no nikada ovakvi puni mržnje“, rekao je direktor bioskopa Gordan Gotal i dodao da policija mora da učini više da se otkriju počinioci.

B. R. (Sina)

Uhapšen zbog pomoći beguncima

BEOGRAD - Kosovska policijska služba saopštila je da je uhapsila još jednu osobu osumnjičenu za povezanost sa bekstvom sedam zatvorenika iz zatvora Dubrava kod Istoka. Osumnjičeni je uhapšen u petak posle podne, navodi se u saopštenju i dodaje da se sumnja da je izvršio krivično delo omogućavanje bekstva osoba lišenih slobode.
Osumnjičeni će biti predat istražnom sudiji radi daljeg ispitivanja, navodi se u saopštenju. Iz zatvora Dubrava 18. avgusta pobegli su Faton Hajrizi, Burim Baša, Astrit Šabani, Amir Sopa, Džavit Morina, Ramadan Šiti i LJirim Jakupi.

Policajci reketirali prodavca cveća

HERCEG NOVI - Kriminalistička policija područne jedinice Herceg Novi je u ponedeljak rano ujutro lišila slobode i zadržala S. A. i I. R, službenike ove područne jedinice, zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u sticaju sa krivičnim delima iznuda i zlostavljanje i mučenje. Oni su uhapšeni na osnovu operativnih saznanja, potvrđenih prijavom i izjavom oštećenog lica.
Sumnja se da su uhapšeni policajci, u prethodna dva meseca, upotrebom sile i pretnje, primoravali jednu osobu iz Herceg Novog da im daje deo novca koji je zarađivala kao ulični prodavac cveća.
U toku policijskih aktivnosti, na oštećenom su zapažene povrede, zbog čega mu je pružena medicinska pomoć, a sumnja se da su mu povrede naneli osumnjičeni. S. A. i I. R. će, uz krivičnu prijavu, biti predati istražnom sudiji Osnovnog suda u Herceg Novom.

Z. G. (Sina)

Policija pronašla telo ubijenog

BANJALUKA - Policija je juče oko podneva iz reke Vrbas u mestu Dabrac kod Mrkonjić Grada izvadila telo Saše Ilića (31) iz Banjaluke koji je pre tri dana ubijen i krugu banjalučkog Kliničkog centra. Prema rečima načelnika Centra javne bezbednosti Banjaluka Zorana Stanišljevića, sumnja se da je počinilac ubistva A. M. (19) iz Banjaluke koji je Ilićevo telo ubacio u gepek automobila BMV i odvezao ga do mesta Dabrac i sa drugim izvršiocem J. T. (19) bacio u kanjon dubok 120 metara. Stanišljević je istakao da se A. M u petak oko 15 sati sam predao Specijalnom tužilaštvu, dok su pripadnici CJB Banjaluka sat vremena kasnije uhapsili J. T. Motiv ubistva nije poznat, kao ni da li su osumnjičeni odranije poznavali žrtvu.