nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Gradnja odbrambenih sistema i skloništa

Svetski front protiv Srba (2)

Gradnja odbrambenih sistema i skloništa

Najutvrđeniji objekat na hrvatskom ratištu bio je aerodrom Zemunik - neosvojiva citadela sve dok je JNA bila na njemu

Jedinice JNA u zoni Kninskog korpusa, kao dan početka građanskog rata (u arhivama) beleže 26. juni 1991. Ciljevi koji su postavljeni pred Armiju su: deblokada svih jedinica i sastava JNA; zaštita sastava Armije i stanovništva, bez obzira na nacionalnu pripadnost; stvoriti uslove za osnivanje nove Jugoslavije. Izdata su stroga naređenja za sprečavanje bilo kakve samovolje, nasedanje na provokacije Zbora narodne garde i propagandne špekulacije od strane stožera RH i zapadnih propagandnih pomagača. Pri svim jedinicama ranga puk-brigada zadejstvovani su Ratni vanredni vojni sudovi, koji su po ratnim planovima imali tačno propisan delokrug rada. Za krađu i slična ratna dela, pod nadležnost vanrednih sudova, podlegali su odgovornosti i pripadnici Teritorijalne odbrane, sa zaprećenom i najstrožom kaznom - smrtnom kaznom.

Naređeni su stalni radovi na inženjerijskom uređenju položaja odbrane. Najutvrđeniji objekat na hrvatskom građanskom ratištu je bio aerodrom Zemunik - neosvojiva citadela sve dok je JNA bila na njemu! Iskopano je 12 km rovova i saobraćajnica, izgrađen 21 bunker betonski, 54 skloništa punog profila za ljudstvo, 24 zaklona za topove, tri armirano-betonska skloništa, postavljeno oko 10.000 vreća sa peskom, 18 km prepreka od bodljikave žice, višeslojna zaprečna polja, poletno-sletne i staze za voženje pripremljene za rušenje. LJudstvo je optimalno angažovano i planski odmarano. Mnogi napadi ZNG su se završavali pre nego su i počinjali i ako je zona odbrane bila u skoro potpunom okruženju.

PROPAGANDA RADIO ZADRA

Za radio-propagandu protiv sastava RV i PVO i KOV u zoni odgovornosti Komande aerodroma bio je zadužen Radio Zadar.

Sa položaja kod sela Smrdelj, „postrojbe ZNG“ su 16. januara 1992. teško povredile sklopljeni sporazum o prekidu vatre: otvorili su vatru iz artiljerije, minobacača i mitraljeza po selu Smoković i okolini. Posmatrač EZ, holandski oficir je sa svojim timom utvrdio da su sukob izazvale jedinice ZNG, ali taj njegov izveštaj nije video svetlost dana. Kada je na vatru odgovoreno sa položaja Smokovića i Musapstana, komanda Zbornog područja Zadar je molila predstavnike EZ da kod komande JNA izdejstvuju prekid vatre. Isto tako je ZNG narušio primirje 22. januara 1992, a za dejstvo jedinica ZNG od 6.10 do 6.50 sati po aerodromu Radio Zadar je javio:

„Sa Musapstana i Babinog Zuba topnička paljba i iz četničkog uporišta Smoković, a sa aerodroma Zermunik iz strojnica“.

... a istina je da su vatru iz VBR 60 mm i mitraljeza 12,7 mm „broving“ otvorile snage Zbornog područja Zadar, našta je žestoko odgovoreno po položajima ZNG iz „Zisova“, mitraljeza M-53 „šarac“.

Veoma mudro, u pauzama su ljudstvo i mašine angažovani i radovima na vodovodu i elektrifikaciji mesta, što je posebno umirujuće delovalo na stanovništvo.

Na prostorima Krajine nalazi se i Kninski korpus JNA koji u početku ima ulogu snaga za razdvajanje sukobljenih strana. Krajem 1991. doći će i vojni posmatrači Evropske zajednice. JNA će biti upotrebljavana za uspostavljanje zona razdvajanja po principu tampona. A kada je Tuđman pokrenuo sve, čak i robijaše, u potpuni obračun sa JNA, njeni svileni generali i dalje driblaju svoje jedinice po principu: „kreni - stani - vrati se“! To je dovodilo do stalnog pada morala u redovima Armije. Jer, umesto da se odlučnim udarom slomi pobuna hrvatskih ekstremista i nacional-šovinista, Armija se mrcvari i ne dozvoljava joj se da izvrši svoju ustavnu obavezu: odbranu teritorijalne celokupnosti SFRJ (bez Slovenije). Upravo se ponavljao nemačko-austrijski scenario iz otcepljenja Slovenije. U oba slučaja JNA je doživela bruku, isključivo zaslugom neodlučnih i nesposobnih generala u Generalštabu JNA i Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu.

Sutra: Krajina je prepuštena sami sebi