nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Filareta podržao Vojislav Šešelj

Odlukom crnogorskih vlasti o blokadi granice bili bi ugroženi Srbi

Filareta podržao Vojislav Šešelj

PRIJEPOLJE - Vladika Filaret, koji od utorka štrajkuje glađu na srpsko-crnogorskoj granici, na Jabuci iznad Prijepolja, ispričao je juče da je ovih dana telefonom razgovarao sa Vojislavom Šešeljom i da mu je trenutno najpoznatiji haški pritvorenik preneo neka iskustva sa „štrajkovanjem glađu.

- Zvao me Voja Šešelj i kada je čuo da štrajkujem glađu pita me: „Možeš li ti to izdržati, vladiko“. Posavetovao me je da uzimam što više tečnosti, da povremeno uzmem i pomalo soli i da što više šetam okolo. Soli sam jutros uzimao, osolio sam se, a što se šetnje tiče, ja to ne mogu, a i kako da šetam, kad svaki čas pristiže narod sa svih strana. Ko će da ih dočeka kad su došli mene da vide i podrže - pričao je juče vladika pod šatrom u livadi pored magistrale Prijepolje - Pljevlja u kojoj štrajkuje.

NEODRŽIVA I ŠTETNA ODLUKA VLASTI CRNE GORE

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić ocenio je juče da je neodrživa i štetna odluka vlasti Crne Gore da zabrani vladiki mileševskom Srpske pravoslavne crkve Filaretu da obilazi svoju eparhiju u Crnoj Gori.
- Ta odluka je već nanela veliku štetu i zato bi bilo neophodno da crnogorske vlasti odmah dozvole vladiki Filaretu da neometano obavlja svoju episkopsku dužnost - rekao je Jočić agenciji Beta.

SINOD SPC TRAŽI  DA SE FILARET ZAŠTITI

BEOGRAD - Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je juče od predsednika i premijera Srbije i Crne Gore, kao i od glavne tužiteljke Haškog tribunala da preduzmu sve neophodne mere kako bi se episkop mileševski Filaret zaštitio od nasilja i nepravde, njegov život sačuvao i trenutna situacija što pre prevazišla, javlja Tanjug.
Sveti arhijerejski sinod SPC uputio je pisma sa tim zahtevima na navedene adrese, a povodom najnovijih događaja oko zabrane ulaska episkopu mileševskom Filaretu u Crnu Goru i sprečavanja da obavlja svoju dužnost u pljevaljskom delu područne Mileševske eparhije.
Sveti arhijerejski sinod je na sednici od 23. avgusta zamolio Filareta da odustane od štrajka glađu u koji je on stupio povodom svega što mu se dešava, navedeno je u saopštenju SPC.

Episkop mileševski juče se oštro usprotivio blokadi granice između Srbije i Crne Gore koju su najavile Srpska radikalna stranka i crnogorska SNS, koje su dan ranije u saopštenju pomenule tu mogućnost ukoliko se sa predlogom složi vladika Filaret.

- Vladika je protiv toga. Blokadom bi ugrozili našu braću, Srbe u Crnoj Gori, a ne Mila Đukanovića i njegove. Neću da narod strada zbog mene. Nije to ljudski, neću to dozvoliti. Ja to nisam ni od koga tražio! Ja tražim da me izvedu na sud i sude mi - rekao je Filaret.

Vladika mileševski je i noć između petka i subote, dok je nad jabučkom visoravni besnelo nevreme, proveo u kombiju parkiranom na granici. U petak uveče na granicu je dopremljena jedna kamp prikolica, ali je Filaret odbio da u njoj konači nego je prespavao u kombiju.

- Iako je napolju temperatura pala na desetak stepeni, u kombiju nije bilo hladno. Meni je toplo oko srca zbog ovolikog naroda koji dolazi da me vidi i podrži. Jutros je kod mene bila grupa muslimana iz Prijepolja, koji su mi preneli moralnu podršku - ispričao nam je juče Filaret.

Kod episkopa juče pre podne svratili su i svatovi koji su iz Pljevalja pošli u Srbiju na svadbu, a u petak uveče neko je pod episkopov šator doneo i gusle koje su juče visile pod krovom šatora.

Komentari

Da je neki drugi vladik au pitanju podrzao bih ga ali ovaj "crveni" vladika ne zavredjuje moje postovanje jer je svojevremeno bio uz Milosevica.Mogu samo da ga podrzim da istraje do kraja u strajku!

Gospodo, pa to je onaj isti vladika koji je podrzavao Milosevica, a sada od Seselja prima instrukcije. Zar mi Srbi ne vidimo da su sve to boljsevici, crveni fasisti, lopovi i banda. Njima je Srbija na poslednjem mestu. A sto bi se i trcali za Srbiju - pa niko od njih i nije Srbin!

Videla sam ova dva komentara sa stereotipnim odgovorima"crveni ,komunisticka banda,"epiteti koje sve srbomrsci,Hrvati na primer,i ostali koji ma, ne odgovara jaka Srbija jedva su docekali .Nego dragi moji komentatori niste nam dali osnovni odgovor ko je ovde rong, vlada Crne Gore, koja uskracuje pravo svojih gradjana na verke obrede i priznavanje Srpske Pravoslavne Crkve i sa druge strane,Vladikekoji trazi da mu se sudi i da vidi zasto je kriv.Poenta je utome ,a ne koliko je ko crven,zut ili zelenbac,pa menja boju po potrebi .E sada iz iskustva jedan primer:u Drugom Svetskom Ratu moj otac,Mihajlo Stojadinovic ,je bio u cetnicima i dovodio kuci u Mali Izvor Americke avijaticare,NJegova majka ,moja baba Najdana ,bila se uplasila'jer Nemacke patrole su bile u blizini.Pitala je ovako:Bre Miajlo koji su ti ovi stranci? Otac odgovara:mama to su Amerikanci isli su da bombarduju Rumuniju,to su nasi saveznici;,a baba mu rece :E MOJ ludi sine ,danas Rumunija ,a sutra Srbija,ostavi se ti njih nego cuvaj tvoj narod,ako nanjuse Nemci ode ceo MALI IZVOr. Kao sto znamo izdadose oni zapadnjaci ceo Srpski pokret i dadose Titu banditu,koji jos Smrdi na Dedinju i zato nemojte da upotrebljavate otrcana politicka frazerstva,jer svako ima pravo da brani svoje pravo veroispoveti i posao od drogeraskog kriminala i bandicke drzave,kao sto je ova Crna Gora.