nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Ekonomija - ukratko...

Ekonomija - ukratko...

Deficit 3,6 milijardi evra

BEOGRAD - Spoljnotrgovinski robni deficit Srbije je za sedam meseci ove godine bio 3,6 milijardi evra, što je u odnosu na isti period prethodne godine povećanje od 25,2 odsto. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od početka godine do kraja jula bila je 10,8 milijardi evra (14,5 milijardi dolara) i za 29,8 odsto veća je u odnosu na isti period 2006. godine. U tom periodu izvezeno je robe u vrednosti od 3,5 milijarde evra, što je povećanje od 32,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je istovremeno uvoz robe imao vrednost od 7,2 milijarde evra, što je više za 28,6 odsto u odnosu na januar-jul 2006. godine. Ukupan izvoz je, između ostalog, povećan zbog rasta prodaje poljoprivrednih proizvoda, pre svega povrća, voća i žitarica.

Besplatna uplata pazara

Beograd - Preduzeće „Pošta Srbije“ od ponedeljka, 3. septembra, neće naplaćivati uslugu uplate pazara pravnim licima koja uplatu obavljaju na tekući račun otvoren u Prokredit banci, najavljeno je iz te kompanije. Ta usluga biće dostupna korisnicima u svim poštama u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

EPS ugovorio uvoz

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije saopštila je da će od 1. septembra 2007. do 31. januara 2008. godine uvesti skoro 202 miliona kilovat sati struje od kompanija ATEL, EGL i EFT. EPS je sa kompanijom ATEL ugovorio nabavku 36,7 miliona kilovat sati električne energije, sa firmom EGL 73,4 miliona, dok će od EFT, kompanije Vuka Hamovića kupiti 91,8 miliona kilovata. Iz EPS-a naglašavaju da su za uvoz struje izabrali najpovoljnije ponuđače kroz proceduru predviđenu Zakonom o javnim nabavkama, na tenderu koji je ta kompanija raspisala sredinom jula 2007. EPS je tražio uvoz 367,2 miliona kilovat časova električne energije.

Đuranović predsednik

Trgovinskog suda

BEOGRAD- Viši trgovinski sud imenovao je Stevu Đuranovića za vršioca dužnosti predsednika Trgovinskog suda u Beogradu. Postavljenje Đuranovića, koji je bio vršilac dužnosti potpredsednika i ujedno portparol ovoga suda, obavljeno je 28. avgusta. Đuranović je na čelu suda od kada je Goran Kljajević, bivši predsednik Trgovinskog suda uhapšen krajem prošle godine zbog optužbe da je član stečajne mafije i obećava da će sve učiniti da bi vratio ugled toj instituciji.

Z. M.

Investitori neće većinski deo Agrobanke

BEOGRAD - Predsednik IO Agrobanke Dušan Antonić izjavio je da je više investitora, od kojih su neki iz Engleske, zainteresovano za kupovinu velikog paketa akcija te banke. On je dodao da trenutno ipak niko neće većinski paket pošto je tržišna kapitalizacija banke značajno porasla i iznosi oko 261 milion evra. Antonić je rekao da će o spajanju Agrobanke sa nekom od postojećih srpskih banaka odlučiti akcionari. Agobanka u ovoj godini očekuje osam miliona evra dobiti, a najveći vlasnik akcija je Republika Srbija koja poseduje 20 odsto. Time što je država nedavno postala vlasnik akcija u visini duga Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj od oko 40 miliona evra, Agrobanka nije te dugove otpisala, poručio je Antonić i precizirao da su preduzeća, koja su bila korisnici tog kredita, postala bančini dužnici. Antonić je istakao da banka i dalje smatra da ona ne bi trebalo da vraća ceo dug IBRD-u. „Zato nećemo odustati od tužbe protiv države, ali dok se čeka ishod sudskog spora, smatrali smo da je najbolje da se bar privremeno stavi tačka na ceo slučaj“, kazao je Antonić, prenosi časopis Bankar.

Fabrika televizora

DIMITROVGRAD - Predsednik opštine Dimitrovgrad Veselin Veličkov najavio je da bi do kraja septembra u tom gradu trebalo da bude otvorena fabrika za sklapanje televizora u kojoj će biti posla za oko pedesetak radnika. On je naveo da „fabriku otvara Ilijan Kostov, vlasnik firme iz Sofije u Bugarskoj, koji ima registrovano preduzeće u Beogradu, a u fazi je i registracija firme u Dimitrovgradu“, ali nije mogao da precizira koliko je vredna investicija, prenosi Beta.