nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Dvoglava zmija putuje za Beograd

Konzerviran neobičan primerak gmizavca

Dvoglava zmija putuje za Beograd

Dvoglava zmija, koja je prošle sedmice pronađena u jednom lozničkom domaćinstvu, pripada vrsti smukulja (coronella austriaca) i u narodu je poznata kao kućna zmija.

Ana Paunović, kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, posetila je Milorada Antonića, koji je čuvao zmiju, koja je u međuvremenu uginula, i rekla je da se radi o mladom mužjaku, starom oko godinu dana, dužine 15,4 centimetra, težine oko 4,5 grama, dodajući da je zmija imala dve funkcionalne glave.

Primerak je konzerviran i narednih dana biće prebačen u beogradski Prirodnjački muzej.

- Smukulja je korisna zmija jer jede miševe i druge štetočine koje žive u blizini kuća, ali je i kanibal, tako da je u stanju da pojede svoju mladunčad, guštere ili druge zmije. Nije otrovna, pa se može uhvatiti rukom jer ne grize. Pitoma je i voli blizinu ljudi, a smatra se da donosi sreću domaćinstvu u kojem boravi. Raste do 90 centimetara. U Prirodnjačkom muzeju u Beogradu imamo dvoglavog poskoka, ali do sada nismo imali dvoglavu smukulju. Takvi primerci su do sada zabeleženi u Španiji, a moguće je naći i dvoglave zvečarke, kao i druge životinje. Pojava dve glave u životinjskom svetu nije neuobičajena, ali takvi primerci, zbog anomalije, ne žive dugo, a dešava se da jedna glava napada drugu, jer svaka „misli“ za sebe - rekla je za Sinu Paunovićeva.

Podsećamo da je ovu neobičnu, dvoglavu zmiju pronašao dečak Ivan Jovanović, u dvorištu dedine kuće i odmah je doneo Miloradu Antoniću, zaljubljeniku u prirodu.