nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Čitava Moskva kao pozornica

Glavni grad Rusije obeležava vredan jubilej - 860-godišnjicu od osnivanja

Čitava Moskva kao pozornica

Glavni grad Rusije Moskva obeležila je juče 860-godišnjicu od osnivanja i tokom naredna dva dana čitava ruska prestonica biće pretvorena u jednu veliku pozornicu.

Gradske vlasti očekuju da će na više od 5.000 kulturnih i sportskih manifestacija učestvovati najmanje 3,5 miliona ljudi.

Po tradiciji, početak praznika obeležava polaganje venca na Spomenik neznanom junaku kod Kremlja i obelisku Moskva-grad heroj, a praznovanje će biti nastavljeno na gradskim trgovima i u parkovima uz učešće mnogobrojnih umetnika. Najreprezentativniji će, svakako, biti večerašnji dvočasovni koncert na Crvenom trgu, koji su violinisti posvetili i 225-godišnjici rođenja Nikole Paganinija. Na centralnom trgu posetioci će moći da slušaju zvezde Džošuu Bela, Maksima Vengerova, Hilari Han, Pinhasa Cukermana, Ninu Kotovu, a nastupiće i Državni akademski Veliki simfonijski orkestar „Čajkovski“. U podnožju Hrama Hrista Spasitelja priređen je književno-muzički program, uz učešće hora Danilovskog manastira, simfonijskog orkestra „Rusija“ i moskovskih glumaca.

Kod Moskovskog konzervatorijuma biće održan festival „Muzička četvrt“, a u prostoru Novog Manježa izložbu su organizovali muzeji Moskve, Vologde i Velikog Ustjuga, tri grada koja istovremeno obeležavaju 860-godišnjicu. Zvezde ruske estradne scene nastupaće na Pozorišnom trgu kod Boljšog teatra, na Trgu Lubjanka, Tverskom i Trgu Puškina. I gradski parkovi pripremili su praznične programe sa festivalima, izložbama i šou programima, a juče je svečano otvoren restaurisani muzej - dvorac Caricino, jedne od glavnih znamenitosti Moskve.

Moskva se prvi put pominje u Ipatjevskom letopisu 1147. godine, kao pogranični punkt kod Rostovsko-suzdaljske i Černigovske kneževine, u kojem je opisan susret suzdaljskog kneza i osnivača Moskve Jurija Dolgorukog i novgorodsko-severskog kneza Svjatoslava Oljgoviča. Na svečanost obeležavanja Dana Moskve stiglo je oko 40 delegacija iz 26 zemalja sveta, a red i mir će obezbeđivati više od 20.000 policajaca.