nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bugarska zatvorila reaktor,nema opasnosti od radijacije

Bugarska zatvorila reaktor,nema opasnosti od radijacije

Reaktor bugarske nuklearne elektrane Kozloduj juče je hitno zatvoren, saopštili su zvaničnici centrale na Dunavu, dodajući da „nema opasnosti“ od radioaktivnog curenja.

„Zbog kratkog spoja u generatoru... reaktor broj pet je isključen“, rekao je Mitko Jankov, zadužen za bezbednost centrale. Incident se dogodio u noći između petka i subote, oko 3.30, po lokalnom vremenu, potvrdila je direkcija centrale i odbacila opasnost od radioaktivnog curenja, javile su agencije.

Stručnjaci bi trebalo da utvrde tokom vikenda šta je izazvalo kratak spoj i procene koliko će koštati popravka. Drugi reaktor, broj šest, i dalje radi sa 98 odsto kapaciteta, navodi se iz istih izvora.

Reaktori pet i šest u elektrani u Kozloduju rade od 1988, odnosno 1993. godine. Ta dva reaktora su jedini dobili odobrenje EU za rad, posle priključenja Bugarske Uniji. Sofija je, na zahtev Brisela, zatvorila četiri starija reaktora 2002. i 2006. godine. Dva novija reaktora tipa VVER, snage po 1.000 megavati, ruske su proizvodnje.