nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Briga Ameriku za ovu malu Srbiju!

Veliko je pitanje kako će izgledati budući odnosi sa SAD

Briga Ameriku za ovu malu Srbiju!

Svilanović: Teško je prognozirati događaje. Živulović: Treba biti mudar, jer smo mnogo mali. u Nikolić: Važno im je samo da ovde bude mir

Srbiju pritiskaju teška vremena u kojoj će joj biti potrebna Pašićeva mudrost i jevrejska trgovačka principijelnost u sada već očiglednoj nameri SAD da do kraja ove godine omogući direktno ili indirektno stvaranje svoje satelitske, prve u svetu - vojne države na Balkanu.
Otuda se nameće neizbežno pitanje budućih odnosa Srbije i Amerike u situaciji gaženja svih normi međunarodnog prava i Povelje UN. A, ono jednostavno glasi:
Da li Amerika svesno gubi Srbiju budućim jednostranim priznavanjem nezavisnosti Kosova?

Goran Svilanović, bivši srpski ministar spoljnih poslova:

- Mislim da ne. U ovom trenutku zaista ne znam, niti želim da predviđam da li će Amerika jednostrano priznati nezavisno Kosovo i Metohiju. A tek je neuputno predviđati kasnija dešavanja u Srbiji... Moguće je da će na nekim budućim izborima glasovi ići radikalima, ali će se ubrzo potom vratiti u demokratski blok i zemlja će se opet vratiti u normalu, odnosno krenuti ka Evropskoj uniji! Sve je to još u kondicionalu i ne možemo u ovom trenutku govoriti šta bi bilo, kad bi bilo... Ako bi i naša vlada reagovala traženjem poništenja proglašenja nezavisnosti Kosmeta, pa kome ćemo tu odluku dati i ko će na nju reagovati? Mislim da se time ništa ne može postići.

Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveza:

- Sigurno da gubi. Ko tu kome šteti? Mi njima ili oni nama! Treba biti sada mudar jer smo mi mnogo mali, a poznato je gde se slonovi tuku, obično prvo miševi stradaju... Treba biti pragmatičan. Nisam siguran da će prvo Amerikanci priznati nezavisno Kosovo. Sećate se raspada SFRJ, kad su prvo Hrvatsku priznali Nemci, pa Vatikan, pa tek onda neke druge evropske zemlje i na kraju UN! Zato sumnjam da će ih Amerika priznati u prvom krugu. Sačekaće oni... Naš je problem što mi nemamo definisan nacionalni interes. Recimo, „Zastava“ izvozi karabine u SAD, a recimo Rusija ima i u Ustavu da je zabranjen uvoz stranog oružja!? Pa, ko je onda za njih bitniji? To su samo neki primeri, a ima ih još... Mi ih pritiskom nećemo ubediti... Kako se oni (veliki) dogovore - to će nam biti sudbina. Trebaće nam dobri trgovci...

Dragan Simić, profesor Fakulteta političkih nauka:

- Vrlo je teško reći jer naši odnosi ni sada nisu kakvi bi mi želeli da budu. Napravljen je značajan uzlet od 2000. u političkom i ekonomskom pogledu. Međutim, krupna pitanja preko kojih mi ne možemo da pređemo, ne možemo se složiti da izgubimo deo teritorije. Ipak, mislim da će naši odnosi ukoliko jednostrano priznaju Kosovo kao nezavisno biti rezultanta svih međunarodnih okolnosti na relaciji Amerika - Rusija - Kina i EU! Pre sedam-osam godina oni bi odmah priznali Kosovo. Sada ipak to nije njihov prioritet. Kako kažu, „Irak guta sav vazduh u Stejt departmentu“! Zato verujem da će se činiti ustupci na relaciji SAD - Rusija, SAD - Kina. Jednom rečju, ne može se reći šta će biti. Prerano je. A, sve će biti rezultanta velikih pomeranja u odnosima velikih sila. Što se nas tiče, uspeli smo da sklonimo Ahtisarijev plan i da vratimo proces u Savet bezbednosti.

Dr Dušan Nikolić, naučni savetnik u Institutu za evropske studije:

- Glagol gubiti mi je u vašem pitanju malo pretenciozan jer to njima i nije toliko značajno. Za Ameriku su mnogo važnije Poljska, Rumunija, Bugarska, evroazijske zemlje jer im je krajnja meta Rusija. Mala Srbija im je važna samo u smislu da je na ovom delu Balkana mir. U slučaju jednostranog njihovog priznanja Kosmeta, našim nepriznavanjem smatram da ne možemo da izvučemo neku korist, osim nekog blagog pritiska, možda blagog zahlađenja odnosa, sve u zavisnosti od stava našeg rukovodstva! Ne vidim nikakvo veliko zaoštravanje odnosa, niti čime bi se to uradilo. Osim, naravno, stalno pozivanje na odredbe međunarodnog prava i naš stalni apel insistiranja na tome. Možda bi se zahlađenje ogledalo i u tome da im prodamo zemlju za ambasadu po tržišnoj ceni, a ne kako je ranije dogovoreno i potpisano, skoro poklonjeno. To je jedini prostor za igru. Ili bi im morali pružiti neku ekstrapomoć u borbi protiv terorizma pa da se od njih očekuje neka promena. Sigurno je da će odnosi oscilirati, od podaničkih, koji su evidentni i sada u Srbiji, do blago ekstremnih, koji su i sada prisutni na suprotnom političkom polu našeg miljea. Sadašnje i odnos je kao i da nema odnosa zbog našeg podaničkog mentaliteta pa i kad su u pitanju naši vitalni interesi. Mi nismo imali neke posebne dobitke od njih od 2000. godine. Pa i Miloševiću su bili obećali da neće dirati Kosovo zbog ustupaka u Bosni i potpisivanja Dejtona, ali su ga izigrali. Nova vlast je razočarana u SAD, možda i više od Miloševića ranije. Đinđić je to vrlo dobro primetio uoči smrti. I za njega su Amerikanci bili veliko razočarenje, pa se bio okrenuo zdravom nacionalizmu i izgubio glavu... Ako ne bude nekih velikih preokreta u međunarodnim odnosima od Putina i Rusije koji bi uzdrmali SAD, ne vidim za nas neku veliku promenu ili korist. Amerika ostvaruje svoje interese i moć širom sveta. To je gotovo završen posao, po ideji Bžežinskog koji je najavio da će do 2010. godine vladati celokupnom planetom. Bili smo im važni u periodu pregrupisavanja Evrope. Sada više ne. Ostaviće nas da se kuvamo u sopstvenim problemima.

Srbija se već odavno kuva u balkanskom loncu. Delimično zbog sopstvene loše spoljne politike, a delimično iz zbog planova ranije skovanih planova ujka Sema na kojima nije bilo iole značajnijeg mesta za nas.

Komentari

Kosovo gubimo isključivo brojnim stanjem ljustva na njemu. Znači natalitet nam je bio nikakav, a zašto? Radi ljenosti i konfora Života.Radi toga što žene ne poštuju svoje muževe.Radi muževa koji više nisu muško nego popustljive babe. Dok kod Albanaca supruga poštuje muža zna se tko je glava u kući.Bez obzira na neimaštinu i bjedu rađale su po petero pa naviše. Mučili se i radili dok su Srbi ljenčarili. Sa par ovaca širili se nitko od djece nije umro od gladi. Dok kod Srba stalno slušamo jedno mi je dosta , dva je već čudo, preporučiš nekome treće dijete i onda čuješ pravi odgovor. Pa i za ovo dvoje jedva imam što bi jeli tko će ih oblačit i školovat. Znaš jednog dana kad dođu do fakulteta koji će tek onda biti izdaci? U isto vrijeme takmiči se tko će imati veću svadbu koliko će se požderati i prežderati popiti i polokati. Koje marke se voze kola? Koliko je veliko imanje pa najbolje da se nedeli.
I jednog dana jedinac na primjer pogine u saobraćaju.Onda kuknjava kriv je čak i Bog pa mogli smo imati još jedno dijete kome sad sve ostavit.Ma imali bi i sad al smo prestari.
Tu dolaze na upražnjeno mijesto oni koji se ne boje života i nikakove muke od njihovih desetero koji nisu umrli od gladi jedan kupuje kuću od ovih što nisu mogli imati ni dvoje a kamoli troje pa Srbi su umrli bi od glada.

svaka cast Petar......jedan od veoma rijetko iskreni komentara koje sam procitao na nekom forumu,u ovom komentaru je sve receno......posteno i iskreno....hvala za to

Pa zasto treba da mislite o tome mnogo? Samo idite i vidite koliko vojnika Amerika ima u KS, i to je sve :) Koliko Rusia ima? Nulla! I to je sve :)

SAD imaju samo 3 saveznika, svi ostali su tu da bi im koristili za planove na krace ili duze staze dok ne ostvare konacni cilj a to je: Rusija americka kolonija, Kina, Indija i Brazil americka septicka jama. Saveznici su im: Englezi, Izrael i Kanada i to bi svaki razuman covek trebao da utuvi u glavu. Srbija se nalazi u situaciji u kojoj joj nema izlaza posto nema nijednog saveznika i svima idemo na zivce, tako da cemo morati da stisnemo zadnjicu i cekamo da prodje armada preko nas dok se ne namerace na nekog drugog.

bzezinski je zakukao sto Rusija nije dovrsena.reganov ideolog je zahtevao totalno rasparcavanje i unistenje Rusije.U njegovo vreme nije mogo u Americkoj oholosti da predvidi rast Kine i Indije.2010. i kontrola su pusti snovi.Nemacka u drugom sveckom nije uspela da kontrolise Rusiju.I ako su zauzeli ostatak Evrope u treptaju oka.Doduse kontrola je trajala par godinaKada bi bar zavrsili blamiranje u Iraku na brinu mozda bi i popravili komicnu sliku o svojim mogucnostima.General Majkl Roz glavno komandujuci za Irak i Kosovo je izjavio juce da im je intervencija u Iraku bila" intellectually bankrupt".Mnogo govori o supersili a i njihovim saveznicima

Ako mi sa njima raskinemo diplomatske odnose to ce za njih biti veliki udarac i verovatno ce prvi put u njihovoj istoriji biti raspisani vanredni predsednicki izbori na kojima moze da pobedi Obrad Kesic

Obavezno treba prekinuti diplomatske odnose sa svima koji priznaju Kosmet. A onda poceti ziveti od rada i sopstvene pameti, a ne od ocekivanja da Amerika udeli pomoc. Naravno tada Srbiji treba cvrsta ruka i vodjstvo koje bi rascistilo neprijateljske obavestajne mreze, pocevsi od Vlade i parlamenta.

Petre, to je i moja priča, al kome to pričati, kada sam bio mali naša žena koja bi rodila treće dete i to baš na tom Kosovu gde su Šiptarke imale najmanje po četvoro govorili bi "Vidi je, luda!" svaka šuša bi da proživi životom svetske slave a u silnom pekmeženju sanjarenju i neradu neuradi ništa, potroši svoj život zgubidaneći i uskrati život mnogima tako što ih ne napravi, neroditi dete dođe isto kao i ubiti ga. Eto zbog toga nas stiže svemirska (ne)pravda

Овако се писало и у време Недићеве Србије, само се онда величао Немачки Рајх. Тада су за злу судбину Србије били криви они који су изазвали тадашњу "међународну заједницу" под мудрим вођством Канцелара Хитлера.

Vec odavno govorim da Fasizam nije umro, on se samo pritajio, kao opaka bolest. Kad mislis da si izlijecen vidis polako da si ustvari tek poceo umirati. E tako je i sa Fasizmom. Sada trenutno je najjaci u Americi i ovo sto oni rade je nista drugo do provodjenje terora kao za vrijeme Rimske imperije. Svako onaj ko te pogleda poprijeko treba da bude mrtav.Kako naopako rezonuju stvari govori ovaj vic."Pokazuje kauboj Jo drugom kauboju Jeku u masi ljudi nekog covjeka, a ovaj nikako da vidi kojeg mu pokazuje. Jo vadi levorver i poubija sve ljude osim jednoga. Vidis onoga sto je ziv , vidim, e toga opasno mrzim." Otprilike tako se oni ponasaju kad su u pitanju male nacije i obicni ljudi. Zasto je to tako?.Jednostavno zato sto im jos do dan danas niko nije ni pokusao da razbije nos, a ne vidim nikoga ko bi to mogao napraviti u dogledno vrijeme. Mislim da ce se cijela planeta morati da udruzi da im se da do znanja gdje im je lokacija. A dok se to desi tesko svima onima od kojih su jaci, tu prvenstveno mislim na male zemlje.Nas problem je sto smo vidjeli kako izgleda robstvo i sto iznad svega volimo slobodu. Sloboda malih je ugrozena i ogranicena slobodom velikih, jer vlada pravo jacega, nema zakona ili ako ga ima on je pisan zaone jace.Osim toga oni se sluze i svim drugim metodama, ne samo toljagom. Mnogo su efikasnija kukavicija jaja.To je stara isprobana metoda, trojanski konji. NIkad niko nemoze da te unesreci kao ,formalno tvoja ,vlastita vlada placena da radi za strance. Zar u Srbiji nije apsolutno jasno sta je bilo i sta je sada i sta ce biti. Odbrana mirnim putem(Tadic) . Naravno , to je najlakse za agresora koji je napravio busiju na Kosovu isto kao sto su to uradili Turci 1389god. i sad izvoli dodji na megdan. Naravno da se ne treba ici na takav megdan , ali se svome nesretnom narodu treba kazati iskreno i posteno ko nam je neprijatelj br 1., da se ne vracamo u blisku proslost i pricamo pricu o bombardovanju.Kako ti neko ko ti otima teritoriju i baca bombe po tebi moze biti prijatelj. Sta Srbima treba ova vlada jos da uradi pa da shvate da nije njihova. Postovanje

Ako se setimo Amerika je ustopirala par donacija od 10miliona dolara jer nismo poslusni.Postavlja se pitanje jer treba da se blamiramo za tih par desetina miliona.Vise para ce se napraviti sa ostalim zemljama Rusijom Kinom i Indijom.Samo neobavesteni mogu da se loze da pare leze u EU i Americi za nas.Nase firme rade u tri pomenute zemlje godinama a u Americi ni jedna.

100% se slazem sa kometarom anonimnog.U porodici nam je bio rodjak koji je pre 2 rata studirao masinstvo i kad je poceo rat posto je jalda bio upucen u nemacko cudo tehnolosko javno je tvrdio da Nemacku niko nece pobediti i da ce vladati svetom.Posle rata streljase ga partizani ko saradnika okupatora

Upravu si Petre. Dete nema većeg neprijatelja nego roditelja koji ga je ostavio samog. Otac tri ćerke, Bogu hvala. Roditelji sa jednim detetom su samoživi ljudi(izuzimam one koji nisu mogli da imaju više zbog pojave neplodnosti).Zna se čije su ovce onog i livada ali bez zločina.Doduše Amerika je genocidna tvorevina nastala na istrebljenju jedne rase ljudi.....ne naroda,RASE LJUDI.Mislim da će loše proći......24. 04 2008 god. počinje naplata od BOGA data ...svima prema zasluzi.

Ako sam razumeo ovog Zivulovica Srbija zarad 100 hiljada dolara od zarade na karabinima treba da pokloni Kosmet i oprosti Americi svu stetu u vrednosti od nekoliko stotina milijardi dolara. I jos moron kaze "ima toga jos". Samo se pitam ko ovakvim diletantima daje prostor da lupaju gluposti.

Zahvaljujem svima koji su me podržali i srdačno ih pozdravljam. Još jednom ukratko Kosovo smo izgubili BEBAMA nerođenom decom.Treba se odreći konfornog života i imati više dece ne kukati kako će preživeti , vidite da ni jedno Albansko nije umrlo od glada.Teritorija se jedino može očuvati ljudima.Za koga stvarati veliku Srbiju ako Srpkinje neće da rode??? Tako će nestati Republika Srpska
ako se tamošnji Srbi ne trgnu. Brojke govore sve dok se u federaciji rađa oko 22000 djece godišnje dotle u Republici Srpskoj godišnje se rodi oko 10400 beba. Sada ako znate da je teritorij podjeljen 51% naspram 49 % trebalo bi se rađati približno isti broj beba u oba entiteta , ako Srbi žele da Srpska opstane. Opet ako na žele sljedi slabljenje Srpskog naroda i protjerivanje kao iz Hrvatske i Kosova. Tada će i PAŠALUK biti PREVELIK. Svako ko imalo želi dobro svojoj djeci trba rađati više nema gorega nego djete bez braće sam prepušten sebi. Drugo nikad nije kasno imati bebu samo ako možete biološki. Ne gledajte što priča rodbina susjedi i prijateljhi znajte napravili ste najveću stvar prvo za sebe drugo za Srbiju.