nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Glasno •
Početna > Glasno > Bolje ići na turneju nego čuvati bebu

Šon Rajder, pevač sastava Hepi mandejs, zvezda predstojećeg Jelen Pivo Live festivala

Bolje ići na turneju nego čuvati bebu

Šon Rajder i Hepi mandejs, zvezde predstojećeg Jelen Pivo Live festivala, oblikovali su životni stil mnogih generacija kada su lansirali svoj neodoljivi baggy bit na statičnoj britanskoj sceni ranih devedesetih. Na razmeđu esid hausa i indi roka, Hepi mandejs postaju zvezde legendarnog mančesterskog kluba Hacijenda, stvarajući scenu koja je mogla da pomiri huligane, gotičare, rejvere i svakog ko je imao ruke i noge.

Sastav se ponovo oformio 2000. i posle serije katastrofalnih nastupa na britanskim festivalima, mnogi su bili ubeđeni da su videli definitivni kraj Hepi mandejs. Ali sastav se ponovo oformio, i ovog puta misli ozbiljno. Nova pokretačka sila u bendu je gitarista Kav. Šon Rajder je pun optimizma.

Kako se desilo da se Hepi mandejs ponovo oforme.

- Pre dve godine sam sreo Kava, našeg novog gitaristu koji je bio festivalski promoter i di-džej. Iznenadilo me je što nije bio u fazonu „hajde da maznemo što više para“. Bio je u ekipi koja je uštedela nešto novaca i išli su na di-džej turneje. Ja sam tada dobio bebu, provodio besane noći i bio ubeđen da je imati bebu u kući strašnije od bilo koje proklete turneje. Skočili smo u voz i radili kao di-džejevi širom Engleske i Evrope. Kavova ekipa je u dvadesetim, ja u četrdesetim, ali i dalje držim korak. Donekle...

Ko je došao na ideju da se ponovo oformite kao hedlajneri Get Loaded In The Park festivala.

- Kav. Mnogi ljudi rade festivale samo zbog novca, ali kao jedan od organizatora Get Loaded In The Park festivala, želeo sam da pružim anonimnim bendovima šansu da sviraju pred 10.000 ljudi, da dovedem di-džejeve kao što su Bez i Klint Bun. Tada je Kav sugerisao da se Hepi mandejs ponovo okupe i svi smo se složili. Kada sam bio Kavovih godina, obožavao sam turneje. Onda sam napunio trideset i mrzeo turneje iz dna duše, ali još uvek uživam u živim nastupima. Kao kad se napiješ u petak uveče, a u subotu ujutru se kuneš da više nikad nećeš pipnuti alkohol. To traje par dana, a onda sve iz početka. Slično je sa turnejama. Zaklinješ se sebi da je sa turnejama gotovo. Ista stvar, samo pauza traje nekoliko godina.

Šta publika može očekivati od upravo vaskrslih Hepi mandejs.

- Godinama unazad mogli ste da kupite samo besmislene kompilacije Hepi mandejs u prodavnicama, sa šest istih pesama na svakom CD-u. Zato smo u repertoar uvrstili puno opskurnog materijala - pesme sa starih singlica i slične kuriozitete. Nemam nameru da radim žive verzije tih besmislenih kompilacija. Bolje da sviram nego da radim te idiotske rijaliti šou emisije. Nudili su mi da nastupim, ali nema šanse da radim to đubre. Jedina osoba koja se pojavila u rijaliti šou, a da nije izgledala kao kompletan kreten je Džoni Roten. Izgledao je kao ludak pušten na slobodu. Ali Džoni je pametan i lukav, uvek iskoristi svaku situaciju do maksimuma.