nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Akcionari ne žele da se ograniči „dodatak“

Ministarstvo ekonomije još nije dalo plan raspodele para od prodaje RK „Beograd“

Akcionari ne žele da se ograniči „dodatak“

Ako bi kupac za lanac robnih kuća ponudio preko 280 miliona evra radnicima bi pripalo 25 odsto i to bi, prema Dinkiću, bio plafon za namirenje potraživanja

BEOGRAD - Država je najavila da će radnicima i poveriocima Robnih kuća „Beograd“ sutra dostaviti pisanu ponudu o načinu namirenja njihovih potraživanja kada se proda ova kompanija u stečaju. Posle usmene ponude Mlađana Dinkića, ministra ekonomije, trebalo je oko dva meseca da se ona pretoči u pisanu formu i radnicima ponudi na razmatranje. Dinkić je predložio da na licitaciji početna cena bude 140 miliona evra i da radnicima i poveriocima od te sume pripadne 15 miliona evra. Radoje Arsenić, predsednik Protesnog odbora, kaže da je Dinkić u razgovoru sa njima nudio da, ukoliko bi se postigla cena od 140 do 170 miliona, radnici ne bi dobili „dodatak“, a ukoliko bude između 170 i 200 miliona evra njima bi pripalo još deset odsto, odnosno tri miliona evra. Ukoliko pak cena bude od 200 do 250 miliona evra, radnici bi dobili dopunskih 20 odsto, odnosno još pet miliona evra. Ako bi kupac za lanac robnih kuća ponudio preko 250 miliona evra, radnicima bi pripalo 25 odsto i to bi, prema Dinkiću, bio plafon za namirenje potraživanja ovih poverioca.

Arsenić, međutim, smatra da bi za radnike najpovoljnija varijanta bila da dobiju zagarantovanih 15 miliona evra od početne cene i još 20 odsto od postignute cene. On naglašava i da je neprihvatljivo da se dodatak limitira i kaže da su radnici čak spremni da pristanu da se „prinos“ sa 20 spusti na 15 odsto, ali da ne mogu da prihvate da se on ograniči na određenu cenu već primeni na onu po kojoj će se prodati ovaj trgovinski lanac.

VOJIN LAZAREVIĆ HOĆE RKB

Prema nezvaničnim informacijama, za učešće na licitaciji za prodaju RK „Beograd“ zainteresovano je 12 velikih kompanija, a sedam je već otkupilo dokumentaciju. Izvesno je da se javio „Beneton“, a ranije je interesovanje pokazao i vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković i srpski biznismen Milan Beko. Ima indicija da je za kupovinu zainteresovan i biznismen Vojin Lazarević, koji je nedavno učestvovao i kupovini tekstilnog preduzeća „Beko“. Na aukciji, krajem oktobra na prodaju će se ponuditi deset robnih kuća u Beogradu i 22 po gradovima u Srbiji, a neto površina ukupnih nekretnina ove kompanije je 232.679 kvadrata.

Arsenić ističe da, iako je država optuživala radnike da odugovlače prodaju, sada se na njenu ponudu čeka dugo. Tek kada ona stigne, Skupština poverilaca i akcionara će doneti konačnu odluku.

Na optužbu zastupnika udruženja Branka Pavlovića da delegati ne obaveštavaju akcionare o pregovorima, Arsenić kaže da je Pavlović na konferenciji za štampu promovisao „državni“ model pre nego što je on uopšte stigao do akcionara. „Bojim se da Pavlović nije dogovorio sa državom nešto mimo nas. Udruženje je Pavlovića ovlastilo da ga zastupa na Skupštini akcionara da je država prihvatila da se kompanija reorganizuje, ali pošto nije sada je Pavlović samo pravni konsultant“, kaže Arsenić i dodaje da je Pavlović tražio da se organizuju skupovi po gradovima gde se nalaze robne kuće kako bi promovisao državni model i pre nego je zvanično stigao do radnika.

Pavlović, međutim, tvrdi da ne bi bio pravni konsultant da ne zna šta država sprema, pa je smatrao da to treba da izloži radnicima i akcionarima bez sugestija da li će to da prihvate jer samostalno odlučuju. „Delegati ne dozvoljavaju da se radnici informišu. Dobio sam mandat da razgovaram o državnom modelu raspodele para od prodaje kompanije i on je sto odsto bolji i povoljniji za radnike i akcionare od reorganizacije. Način prodaje ne daje mogućnost za nameštanje cene osim ako nezadovoljstvo radnika ne otera strane investitore i omogući da u trci ostanu samo domaći tajkuni“, kaže Pavlović.