sreda 2. april 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Svetska remek-dela i dalje ostaju u podrumu

Kada će Beograđani moći da vide zbirku Narodnog muzeja?

Svetska remek-dela i dalje ostaju u podrumu

U Ministarstvu kulture Glasu je rečeno da je sada izvesno da rekonstrukcija neće biti završena do 2010, kako je prvobitno planirano.Velika je šteta što već godinama nemamo pristup stalnoj postavci Narodnog muzeja. Neverovatno je da se Beograd proglašava turističkom atrakcijom, dok istovremeno ukida tu bogatu ponudu,rekla je ogorčeno slikarka Olja Ivanjicki

BEOGRAD - Nakon inicijative iz 2001. godine da se pristupi temeljnoj rekonstrukciji jedne od najznačajnijih ustanova kulture u Srbiji, stalna postavka Narodnog muzeja prekinuta je u junu mesecu 2003. godine, a Vlada Srbije u julu 2006. odobrila je četvorogodišnji projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje Narodnog muzeja, kojim je predviđeno finansiranje iz sredstava Ministarstva kulture i Nacionalnog investicionog plana za 2006-2007. godinu u iznosu od 6.682.000 evra, kojim je omogućen završetak projektne faze i regulisanje naknada, dozvola i odobrenja za rad.

Raspisivanjem novih parlamentarnih izbora, Vlada Srbije ušla je fazu tehničkog vršenja vlasti, što je odmah otvorilo pitanje kako će se nastaviti finansiranje već pokrenutih projekata koji se finansiraju iz budžeta, odnosno iz projekata koje je pokrenuo organ izvršne vlasti. Upravo zbog novčanih sredstava iz Nacionalnog investicionog plana odobrenih samo za prethodne dve godine u javnosti je izražena bojazan da će zbog nedostatka novca rad na rekonstrukciji biti prekinut.

ADEKVATAN PROSTOR

- Misija Narodnog muzeja nije samo da izlaže već i da čuva nacionalnu baštinu, a s obzirom na to da su uslovi bili veoma loši, rekonstrukcija je morala da se obavi i odluka o tome je bila logična. Međutim, smatram da Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti imaju veliki značaj za našu kulturu i deluje deprimirajuće činjenica da ni do 2010. godine nećemo videti stalnu postavku iz zbirke Narodnog muzeja. U naš grad sve više dolaze strani turisti i moj predlog da se osposobi neki adekvatan prostor gde bi se izložila redukovana postavka, sve dok traje rekonstrukcija - kaže Mileta Prodanović, pisac, slikar i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

U razgovoru za Glas javnosti direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin tvrdi da finansiranje rekonstrukcije teče po planu i da za sada nema mogućnosti da se ono prekine.

- Mi trenutno ne strahujemo oko nastavka finansiranja rekonstrukcije Narodnog muzeja, jer kao što znate budžet je zvanično usvojen i svi projekti koji su započeti biće nastavljeni. Bojazan javnosti je sasvim normalna, i naravno i kod nas oprez postoji, ali mislim da u ovom trenutku stvari stoje mnogo bolje. Nacionalni investicioni plan je godišnji projekat i za dobijanje sredstava iz NIP -a neophodno je svake godine iznova konkurisati što smo mi i činili za prethodne tri godine zaključno sa 2008. Dakle, za sredstva iz NIP -a u 2009. mi moramo ponovo da damo predlog Ministarstvu kulture koje zatim konkuriše i normalno ne možemo biti stoprocentno sigurni da će naš predlog proći, ali jednostavno, činjenica je da svaki veći projekat nije finansijski pokriven u potpunosti do samog završetka. Za nas je važno da od početka projekta rekonstrukcije imamo podršku Vlade Srbije i njen zvanični zaključak u kome kaže da podržava rekonstrukciju u predviđenom obimu, i računamo da će ona bez obzira da li ima NIP -a ili nema, podržati ovaj projekat. U 2004. kada smo započeli rekonstrukciju nije bilo NIP -a već je Ministarstvo kulture izdvojilo iz budžetskih sredstava novac - ističe direktorka Cvjetićanin.

U Ministarstvu kulture, Glasu je rečeno da je sada izvesno, da s obzirom na dinamiku kojom se realizuje projekat, on neće biti završen do 2010. kako je prvobitno planirano. Takođe, u Ministarstvu kažu da su sredstva iz NIP - a za početak radova obezbeđena, kao i da šteta zbog toga što su građani uskraćeni za stalnu postavku velikih dela koje poseduje Muzej postoji u velikoj meri, ali da su ciljevi projekta rekonstrukcije mnogo važniji.

Nijedan muzej nije obnovljen u poslednjih deset godina, što je prema rečima umetnice Olje Ivanjicki sramota za odgovorne ljude u državi.

- Čemu služe tolike banke koje se nemilosrdno grade, a za to vreme ništa nije uloženo u obnovu muzeja. Ima pregršt zgrada koje bi mogle da se osposobe za tili čas samo da je dobre volje. Šteta je ogromna zbog toga što neka dela nikada nisu izašla iz depoa, kao i što nemamo predstavu kada će biti ponovo otvorena stalna postavka. Jednostavno, sa ovakvim pristupom može se zaboraviti da smo išta imali, a nije dobro da kultura trpi zbog nemarnosti nekih kojima ona ništa ne znači - ističe Ivanjicki.

Podsetimo, u kolekcijama Narodnog muzeja koja pokrivaju više od 9.000 godina naše istorije i kulture, nalaze se skulpture iz Lepenskog vira (7. milenijum pre naše ere), Vinčanske statuete (6 -5 milenijum pre naše ere), Mirosavljevo jevanđelje (12. vek), prvi novac kovan u Srbiji (13. vek), vrhunska ostvarenja srpske srednjovekovne umetnosti, kao i mnoga umetnička dela srpskih i jugoslovenskih autora poput Uroša Predića, Nadežde Petrović ili Save Šumanovića, ali i slike čuvenih stranih umetnika Rubensa, Dega, Renoara, Matisa, Mondrijana i Pikasa.
Trenutno je u zgradi Narodnog muzeja u funkciji samo Atrijum gde se održavaju promocije, izložbe i druge manifestacije, dok gostujuće aktivnosti Narodni muzej obavlja širom Srbije.

Komentari

Srbija je kulturno najveca drzava na Balkanu; ta cinjenica je do sada potpuno zanemarena.

A toliko toga imamo da ponudimo uz Gucu i Exit!