sreda 2. april 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Stanišić trenutno nesposoban za suđenje

Odloženo suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti

Stanišić trenutno nesposoban za suđenje

HAG - Suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zvanom Frenki nije ni juče počelo pred Haškim tribunalom, zato što je Stanišić zbog kamena u bubregu u bolnici i istovremeno, prema nalazu psihijatra, privremeno nesposoban za suđenje zbog teške depresije, javila je agencija Beta.

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95. Sudija Patrik Robinson pročitao je izveštaj pritvorskog lekara Paulusa Falkea po kojem je Stanišić prošlog četvrtka hitno prebačen u hašku bolnicu Bronovo zbog napada izazvanog kamenom u bubregu.

Posle pregleda, on je vraćen u Sheveningen i smešten u pritvorsku bolnicu u kojoj će biti najmanje sedam dana radi lečenja. Sudija Robinson je pročitao i nalaz nezavisnog psihijatra po kojem Stanišić pati od „teške depresije sa psihotičnim obeležjima“. Prema tom nalazu, Stanišić je u ovom trenutku „očito nesposoban za suđenje sa čisto psihijatrijskog gledišta“.

Stanišiću su promenjeni lekovi protiv depresije i učinak je pozitivan, ali ne treba očekivati da će on biti sposoban za suđenje u naredna tri meseca, a „moguće i šest meseci“, citirao je sudija Robinson izveštaj psihijatra. Pošto je početak suđenja već treći put odložen, sudsko veće za danas je zakazalo raspravu na kojoj će saslušati argumente odbrane i optužbe o tome kako nastaviti postupak.

Kao moguća rešenja o kojima će strane raspravljati, sudija je naveo, između ostalog, izdvajanje postupka protiv Simatovića ili odlaganje početka suđenja.