sreda 2. april 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Nisam dao da hapse generala Lukića

Bivši premijer Srbije svedočio juče pred haškim većem

Nisam dao da hapse generala Lukića

Zoran Živković je na jučerašnjem suđenju izjavio da nije znao da je Haški tribunal teretio Lukića za zločine na Kosovu. U njegovu odbranu je naveo da je Lukić u akciji „Sablja“ lično uhapsio Đinđićevog ubicu, kao i nekoliko haških begunaca

BEOGRAD - Bivši srpski premijer Zoran Živković pojavio se juče kao svedok odbrane optuženog generala policije Sretena Lukića u Hagu. Iako se u početku praktično pravdao da nije imao nikakva saznanja da je general bio umešan u ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine, Živkovićev iskaz, dat pred većem sudije Ian Bonomi u procesu protiv Milana Milutinovića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića, Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, bio je isključivo skoncentrisan na Lukićeve aktivnosti od kako je postavljen na mesto načelnika resora javne bezbednosti MUP Srbije. I, naravno, na opravdavanje razloga zašto tadašnja (Živkovićeva) vlada nije želela da isporuči ovog generala Tribunalu.

Živković tvrdi da je Lukićevo imenovanje na čelo Javne bezbednosti aminovao Vašington, Brisel i Hag, i da je tri godine kasnije, kada je podignuta optužnica, upravo to bio razlog zašto ga srpska vlast nije izručila na vreme.

- Lukića je lično „proverio“ Zoran Đinđić. On nam je preneo da je o generalu razgovarao sa tužiteljkom Karlom del Ponte, kako bi utvrdio da li se protiv njega i još dvojice funkcionera MUP vode istrage. Nismo želeli da na važna mesta postavimo ikoga osumnjičenog za neke kriminalne radnje. Krajem januara 2001, u prisustvu Dušana Mihajlovića i par saradnika obavestio nas je da se protiv Lukića ne vodi nikakav postupak - objasnio je Živković.

IZRUČIO BIH MLADIĆA

Kada je objasnio da je policija u Srbiji bila u nadležnosti pravosudnih organa čiji je predsednik vlade bio Živković, a da su Pavković i Lazarević bili generali državne zajednice, pod nadležnošću SCG, sudiji Bonomi ipak nije bilo jasno zašto ih MUP nije hapsio po Srbiji.
- Za njihovo hapšenje bio je nadležan vojni sud i vojna policija.
- A da se Ratko Mladić našao u Srbiji, i da je Del Ponteova tražila da ga uhapsite, da li biste ga izručili Tribunalu?
- Mladić je haški begunac i naravno da bih. On nije bio aktivan oficir VJ, već običan građanin i za njega je nadležna policija i tužilaštvo Srbije.

ISTE OPTUŽNICE

Upitan da li zna je Milošević generala Lukića u maju 1998. unapredio u general-majora, Živković je odgovorio:
- I kasnije ga je Đinđić imenovao za pukovnika.
- A da li vam je poznato su optužnice Miloševića i Lukića identične u pogledu Kosova - upitao je tužilac Čester.
- Ne znam, niti me je interesovalo da ih upoređujem.

- U izjavi ste naveli da je NATO i vlade Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD odobrili takav izbor - podsetio ga je sudija Bonomi.

- Jedno je saglasnost, a drugo je traženje informacija. Đinđić je proveravao informacije o Lukiću da bi otklonio mogućnost da se dogodi ono što se dogodilo.
Bonomi je podsetio Živkovića i da je 23. oktobra donet zaključak da bi bilo protivno državnom interesu Srbije da se izruči general Lukić. Bivši premijer pravdao se da je taj zaključak donet na osnovu informacija BIA i MUP, koji su se složili da bi hapšenje generala uznemirilo javnost i policiju.

- Prilikom „provere“, Tribunal je jasno rekao da se protiv Lukića ne vodi nikakva istraga. Za skoro tri godine od dana od kada je odlučivano njegovo postavljenje do 20. oktobra Karla del Ponte nikome iz Srbije, a bilo je bar 15 sastanka, nije ništa rekla o Lukiću. Da jeste, on ne bi bio postavljen na ovu funkciju - zaključio je Živković, koji je pri tom ostao dosledan da je Lukića profesionalac bez i jedne mrlje u karijeri.

- Ozbiljan, profesionalni i častan policajac. U akciji „Sablja“ lično je uhapsio Đinđićevog ubicu. U pobuni Albanaca rešio je situaciju „za primer“ i formirao multietničku policiju. Izveo je i nekoliko profesionalnih hapšenja haških begunaca. Profesionalac bez mrlje na karijeri i apsolutni primer policajca - pohvalio je haškog optuženika bivši premijer.