sreda 2. april 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > „Ma pusti drogu, kaži gde je Radovan“

U Nikšiću privođen Dragan Karadžić (31), bratanac haškog optuženika

„Ma pusti drogu, kaži gde je Radovan“

NIKŠIĆ - Jake snage crnogorske policije preksinoć su oko 19 sati pretresli porodičnu kuću Radovana Karadžića u nikšićkom naselju Rastoci i na saslušanje priveli njegovog bratića Dragana Karadžića (31) i nekoliko mladića, koji su se tu zatekli. Dragan je sin Luke Karadžića, rođenog brata haškog optuženika Radovana Karadžića.

Pretres su obavili pripadnici Specijalnih jedinica MUP Crne Gore, a Dragan Karadžić i njegovi drugovi, čija imena nisu saopštena, privedeni su u Podgoricu.
- Ovo je jedno demonstriranje sile crnogorske policije. Najgore od svega što je policija čekala da moj sin dođe u kuću i tek tada su upali. Da su barem pozvonili ili pokucali na vrata, već su opkolili kući i u istom trenutku razvalili sva troja vrata, koliko ih na kući ima. Razvalili su i vrata koja su bila otvorena. Što je još crnje, u kuću su prvo upali policajci u civilu, koji se nisu ni predstavili, već su odmah repetirali pištolje i uperili ih u moga sina i trojicu njegovih drugova. Ovo je jedna neviđena brutalnost. Tek kada su deci stavili lisice na ruke, pokazali su nalog za pretres i rekli da se to radi zbog sumnje da se kući nalazi droga. Pregledali su sve, a onda decu sa lisicama na rukama odveli u Podgoricu. Međutim, tamo nijedna reč nije progovorena o drogi, već su ih direktno pitali gde je Radovan i da li znaju gde se krije. Kada ih je moj sin pitao: „Pa dobro jeste li vi meni došli da pretresate kuću zbog droge ili nečeg drugog“, odbrusili su mu: „Ma pusti drogu, nas interesuje nešto drugo“. Onda su ga pitali da li zna gde je moj brat. Draganove drugove su pustili odmah, a njega nakon dva sata. Ovo je već četvrti-peti put da policija pretresa ovu kuću, iako u njoj niko ne živi od smrti naše majke Jovanke - ispričao je Luka Karadžić, brat haškog optuženika.

Prema njegovim rečima, on stanuje u Beogradu i ne dolazi u Crnu Goru već godinama, dok njegova supruga i deca povremeno dođu u obilazak porodične kuće u Nikšiću. Zorica Pejović, sestra Dragana Karadžića, rekla je da su policajci za sobom ostavili nered i da su zaplenili sva Draganova lična dokumenta, kartice, telefon, pa i stare tablice od automobila.

- Komšije su nam javile da kuću bukvalno ruše i da se iz nje čuje vriska. Znali smo da je Dragan došao iz Beograda da obiđe kuću, ali o upadu policije niko ništa nije znao - izjavila je Dragana Tomović, druga sestra Dragana Karadžića.
Pripadnici odeljenja za posebne istrage juče ujutro su u naselju Jasik, na Palama, pretresli stanove Željka Maljukana i Duška Mihajlovića, potvrdio je MUP Republike Srpske (RS). Tamara Marić, šef Biroa za odnose sa javnošću MUP RS, rekla je da će po okončanju akcije javnost biti upoznata o svim detaljima.

Mihajlović i Maljukan tokom rata bili su članovi šireg obezbeđenja Radovana Karadžića, bivšeg predsednika RS.

Ključne reči: