sreda 2. april 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Lagao sam o Marku

Bivši „otporaš“ Zoran Milovanović (28) saslušan u policiji

Lagao sam o Marku

Milovanović priznao da je bio prinuđen da povuče iskaz protiv Marka Miloševića u kome ga je teretio da mu je pretio da će ga iseći na komade motornom testerom

POŽAREVAC - Bivši „otporaš„ Zoran Milovanović (28) saslušan je prekjuče u Policijskoj upravi u Požarevcu, na zahtev okružnog javnog tužioca Dragana Petrovića, zbog sumnje da je počinio krivično delo davanje lažnog iskaza, vezanog za slučaj poznat kao „motorna testera“. Povod za ovo saslušanje je Milovanovićeva druga promena iskaza o dešavanjima od 7. marta 2000, u diskoteci „Madona“ Marka Miloševića, sina bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića. Prema njegovoj prvobitnoj izjavi, Markovi ljudi su ga oteli ispred video-kluba „Faraon“ i odveli u „Madonu“, gde mu je Marko pretio da će ga iseći na komade motornom testerom i baciti u Moravu ako ne prizna ko predvodi i finansira pokret „Otpor“. Na osnovu ovog iskaza, Okružno javno tužilaštvo u Požarevcu podiglo je protiv Marka optužnicu za iznudu. Međutim, Milovanović je u julu 2005. promenio iskaz, tvrdeći da se ne seća da mu je Marko pretio, zbog čega je ova optužnica povučena.

U saopštenju Okružnog tužilaštva navedeno je da se od krivičnog gonjenja Marka odustalo „zbog izjave oštećenog date 18. jula 2005, u kojoj je naveo da Marko Milošević, za razliku od ostalih optuženih, nije kako njega tako ni članove njegove porodice prinudio na bilo šta“.

POTPISAO IZ STRAHA

„Iz straha za bezbednost moje porodice i mene samog, bio sam prinuđen da potpišem službenu belešku kod Krsteva, pogotovo kada mi je poslanik Milorad Vučelić rekao da je imao dogovore sa ljudima iz vlade. Od 7. marta 2000. godine do danas, ja sam pod terapijom lekovima, kako bih uklonio posledice tog kritičnog događaja“, izjavio je Milovanović u službenoj belešci Policijske uprave Požarevac od 31. marta ove godine. U njoj je navedeno da se saslušanje osumnjičenog vrši na osnovu zahteva Dragana Petrovića, okružnog javnog tužioca, broj Ktr 120/08-104, od 21. marta 2008. godine.

Međutim, Milovanović je nedavno saopštio da su ga na povlačenje iskaza naveli socijalista Milorada Vučelića i Bojana Kekića, kao i gradski menadžera u Požarevcu Predrag Pajić, člana PSS-a. „Dana 17. jula 2005. godine, u prostorijama SPS-a u Beogradu, dat mi je interni ugovor obeju strana, gde se od mene traži da odustanem od gonjenja Marka Miloševića, a zauzvrat mi je data garancija za bezbednost mene i porodice“, rekao je Milovanović u službenoj belešci sačinjenoj prekjuče u Policijskoj upravi u Požarevcu. On je naveo da se potom sastao sa Bogoljubom Karićem, koji mu je rekao da se video sa Mirjanom Marković i njenim sinom i da su oni potvrdili bezbednost porodici Milovanović.

„Rečeno mi je da je iz vrha Republičkog tužilaštva spremljena službena beleška koju treba samo da potpišem pred okružnim tužiocem u Požarevcu Dmitrom Krstevim. Tada je Bogoljub Karić naredio Predragu Pajiću da ide sa mnom kod Krsteva, kako bi bili sigurni da ću to uraditi“, rekao je Milovanović pred požarevačkom policijom, navodeći da mu je porodica, sve do promene iskaza, bila izložena pretnjama o njegovoj likvidaciji i anonimnim pozivima. Na pitanje zašto je prošlog meseca ponovo promenio iskaz, Milovanović je rekao da je morao da progovori jer ga je izjedala neistina. „Svim nadležnim organima i celoj javnosti bilo je jasno da mi je Marko zaista pretio da će me iseći motornom testerom i da sam bio primoran da ovu optužbu kasnije povučem. Pošto sam rešio da ponovim pravu istinu, mnogima ne odgovara da se Marko krivično goni, pa je najlakše da se sada „slome kola“ na meni, optužbom za davanje lažnog iskaza“, rekao je Milovanović.

Komentari

bednice, ko moze da ti garantuje bilo sta u ovoj zemlji ? kakva bezbednost ? sta imas da izgubis osim svog sugavog zivota "rajo" ? djubre lazljivo, lagao si i onda kao i sada. sljamu jedan. i ti si neki "otpor" - cemu otpor ?