sreda 2. april 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Koja stranka se kiti tuđim perjem?

U predizbornoj kampanji čini se da su sva sredstva dozvoljena

Koja stranka se kiti tuđim perjem?

Svađa između gornjomilanovačke DS i Pokreta za opštinu Gornji Milanovac zbog zasluga za dobijanje republičkih sredstava za završetak izgradnje zgrade neurologije

GORNJI MILANOVAC - Da je predizborna kampanja vreme kada se ne biraju sredstva za ubeđivanje građana da glasaju za ovu ili onu političku opciju, potvrđuje i primer iz Gornjeg Milanovca, a vezan je za republički novac, odnosno 10.000.000 dinara koje je Ministarstvo finansija odobrilo za završetak zgrade Neurologije Zdravstvenog centra. Zapravo, nije reč o navedenim parama koje su zaista neophodna da se zgrada Neurologije završi i preda na upotrebu, već prepucavanje između Pokreta za opštinu Gornji Milanovac - Dražimir Marušić i Demokratske stranke oko toga ko je zaslužan što je Ministarstvo finansija „odrešilo kesu“.

Prvo se oglasila Demokratska stranka koja je na hitno zakazanoj konferenciji za novinare obnarodovala da su pare Ministarstva finansija za završetak Neurologije dobijena, kako je istakla Snežana Smiljanić, predsednik OO DS, „zahvaljujući dobroj komunikaciji ovog odbora sa državnim sekretarom Miodragom Đidićem i ministrom finansija Mirkom Cvetkovićem“, čime su demokrate, zapravo, poslale jasnu poruku biračima ko će biti zaslužan za završetak zgrade Neurologije i kome bi valjalo dati glas na predstojećim izborima.

Posle demokrata, reagovao je Pokret za opštinu Gornji Milanovac koji je osporio „zasluge“ OO DS. Prema rečima Jovice Carevića, sekretara Pokreta, koji je svoje tvrdnje potkrepio i dokumentima, sredstava su odobrena na osnovu zahteva predsednika opštine Dražimira Marušića od 19. marata. Već 31. marta 2008. godine na adresu predsednika Marušića stigao je pozitivan odgovor iz Ministarstva finansija s potpisom državnog sekretara Miodraga Đidića pa je, kako je istakao Carević, nedvosmisleno jasno da Demokratska stranka nema nikakve veze sa odobravanjem ovog novca, već da je reč o nekorektnom pokušaju pridobijanja političkih poene pred predstojeće izbore.

Istine radi, treba reći da je izgradnja Neurologije započeta još pre desetak godina kada je predsednik opštine bio baš Dražimir Marušić. U međuvremenu, posle petooktobarskih dešavanja, temelji buduće moderne zgrade su zarasli u korov sve do pre četiri godine kada je Dražimir Marušić ponovo izabran za predsednika opštine i kada je nastavljeni radovi na izgradnji objekta. Takođe, nije nevažno istaći i to da je odbornička većina, među kojima su bili i odbornici DS, osporavala završetak zgrade, a ostali su zapamćena i ironični komentari odborničke većine (DSS-NS, DS, LDP, SPO, SRS) „da je šteta što je zgrada u krugu bolnice jer bi mogla dobro da posluži kao diskont pića“.