sreda 2. april 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Istorija otišla u dim

U Vlasotincu izgorela biblioteka iz 1850. godine

Istorija otišla u dim

VLASOTINCE - Narodna biblioteka „Desanka Maksimović“ u Vlasotincu izgorela je juče u požaru koji je izbio oko devet časova. Prema nezvaničnim informacijama najverovatniji uzrok požara su neispravne elektroinstalacije, a vatra se proširila iz kancelarije direktora. U požaru niko od osam radnika Narodne biblioteke nije povređen, jer su na vreme evakuisani. U vatri je u potpunosti izgoreo objekat izgrađen 1850. godine koji se nalazio pod zaštitom države, a sa njim i celokupni književni fond sa oko 41.000 naslova. Katarina Cokanović, direktor Narodne biblioteke, kaže da je materijalna i nematerijalna šteta velika.

- Požar je izbio u mojoj kancelariji. Otišla sam na pauzu za doručak, nismo mogli da pretpostavimo da će baš tada izbiti požar. Svi uređaji u kancelariji su bili isključeni kada sam otišla, tako da pretpostavljam da je uzrok neispravna elektroinstalacija. Iako imamo sedam aparata za gašenje, nijedan nije mogao biti upotrebljen jer se vatra širila objektom velikom brzinom. Na svu sreću, niko od radnika nije povređen - priča vidno potresena direktorka biblioteke.

Srđan Šušulić, predsednik opštine Vlasotince, odmah posle izbijanja požara bio je na licu mesta, koje se nalazi iza same zgrade SO Vlasotince.

- Materijalna šteta je ogromna jer je izgoreo ceo objekat. Pre neku godinu smo rekonstruisali zgradu i smatrali smo da smo je na neki način zaštitili. Posle štete koju nam je prošle godine nanela poplava, sada nam je požar uzeo jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika. Najveća šteta je ipak u činjenici da smo u biblioteci imali sve knjige iz istorije Vlasotinca, a sada je to pretvoreno u pepeo. Kada se sve ovo završi i istražni organi utvrde uzrok izbijanja požara, moraćemo da se obratimo Ministarstvu kulture za neka sredstva kako bi obnovili ovaj objekat - ističe Šušulić. U gašenju, pored Vatrogasne čete iz Vlasotinca, učestvovali su i vatrogasci iz Leskovca, pripadnici policije i Vojske Srbije.