sreda 2. april 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Hronika - ukratko...

Hronika - ukratko...

Optuženi imao infarkt

 BEOGRAD - Suđenje za zločin u Suvoj Reci odloženo pošto je optuženi Zoran Petković doživeo infarkt, a sudsko veće naložilo veštačenje kako bi se utvrdilo da li i kada će moći da učestvuje u postupku. Predsedavajuća veća Vinka Beraha- Nikićević rekla je da je sud 28. marta obavešten da je Petković imao infarkt i da je prebačen na Vojnomedicinsku akademiju, na odeljenje urgentne kardiologije. Ona je navela da se suđenje odlaže za 5. maj. Zoran Petković jedan je od osmorice srpskih policajaca optuženih za ubistvo 48 albanskih civila, članova porodice Beriša u Suvoj Reci, 1999. godine. Osim njega na optuženičkoj klupi nalaze se i Radoslav Mitrović, tadašnji komandant policijske jedinice „Niški odred“, Radojko Repanović komandir policije u Suvoj Reci, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić. Prema optužnici, policajci iz Suve Reke streljali su nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju „Kalabrija“ u koju su ubačene dve ručne bombe. Nakon toga u žrtve starosti od jedne do sto godina je pucano, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

 B. D.

Čeda nije došao u sud

 BEOGRAD - Saslušanje Čedomira Jovanovića, lidera Liberalno-demokratske partije pred istražnim sudijom, a povodom njegove tužbe protiv ministra odbrane Dragana Šutanovaca zbog klevete odloženo je za 21. maj, pošto je Jovanović juče obavestio Treći opštinski sud u Beogradu da zbog službenih obaveza nije u mogućnosti da dođe na saslušanje. Jovanović je tužio bivšeg stranačkog kolegu, Šutanovca, za krivično delo klevete, zbog izjave da „Čeda sada pokušava da poveže (Borisa) Tadića, s kriminalcima čija je ljubav i batica bio on sam“, objavljene 1. januara prošle godine u listu Kurir. Ukoliko postupajući sudija nađe da nema mesta suđenju, on će privatnu tužbu odbiti, ili će u suprotnom zakazati glavni pretres.    

 B. D.

Vehabije ostaju u pritvoru

 BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije odbio je, kao neosnovanu, žalbu branioca okrivljenog Enesa Mujanovića protiv rešenja Okružnog suda u Beogradu o produženju pritvora za 30 dana okrivljenima Adisu Muriću i Enesu Mujanoviću.
Mujanoviću je produžen pritvor zbog opasnosti od bekstva i mogućeg uticaja na okrivljene Nedžada Burića i Bajrama Aslamija, koji su u bekstvu.
Optužnicom specijalnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu četvorici okrivljenih terete se za krivična dela udruživanje radi protivustavne delatnosti i terorizma i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

B. D.

Ubijen nožem

 NOVI SAD - Uroš M. (33) iz Novog Sada preminuo je u Kliničko-bolničkom centru Vojvodine od posledica teških povreda koje mu je nožem naneo zasada neidentifikovani muškarac. Prema saopštenju Policijske uprave Novi Sad, 31. marta oko 20 časova ispred ugostiteljskog objekta „Birsuz u Kisačkoj“ NN lice zadalo je više uboda nožem u telo Urošu M. Hitna pomoć je Uroša odmah prevezla u Klinički centar, gde je oko 22.30 preminuo. Policija intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti vezanih za ovaj događaj i pronalasku izvršioca ovog krivičnog dela. Ovim policijskim saopštenjem na neposredan način se demantuju informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je počinilac ubistva uhapšen i da se radi o osobi koja stanuje u neposrednoj blizini pomenutog ugostiteljskog objekta. „Povređeni je odmah po prijemu u Klinički centar preneto u operacionu salu, ali su povrede koje je zadobilo bile izuzetno teške pa im je pacijent, nažalost, podlegao“, kazao je načelnik Urgentnog centra dr Zoran Đermanov.
U pomenutom ugostiteljskom objektu juče niko nije želeo da razgovara s novinarima niti da potvrdi ili demantuje navode da su i žrtva i napadač bili redovni gosti lokala.

 N. Ć. (Sina)

Obesila se o krušku

 KURŠUMLIJA - Marica Cvetković (58) iz kuršumlijskog sela Dankovića, izvršila je samoubistvo, obesivši se o krušku u blizini porodične kuće. Beživotno telo pronašao je prvi komšija, a pretpostavlja se da se obesila u toku noći kada niko od članova porodice nije bio u kući. Prema rečima istražnog sudije opštinskog suda u Kuršumliji Dragiše Obradovića, na telu nesrećne žene nije bilo tragova nasilja pa nije naložena obdukcija. Motivi samoubistva zasada nisu poznati.

 M. Đ. (Sina)

Svedočio dobrovoljac

HAG - Suđenje Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom nastavljeno je juče iskazom bivšeg dobrovoljca Srpske radikalne stranke na ratištu u Hrvatskoj koji je izjavio da je 1991. vođa njegovog dobrovoljačkog odreda podnosio izveštaje Šešelju, javila je Beta. Veći deo iskaza zaštićeni svedok VS-033 dao je na sednici zatvorenoj za javnost. U delu dostupnom javnosti, svedok je izjavio da je 1991. bio u dobrovoljačkoj grupi SRS u zapadnoj Slavoniji i da je komandant te jedinice Radovan Novačić „telefonom bio u kontaktu sa Ratnim štabom SRS ili je lično davao raporte Šešelju u njegovoj kancelariji u Beogradu“. Precizirao je da je Novačić sa terena u okolini sela Voćin telefonom razgovarao isključivo sa šefom Ratnog štaba SRS LJubišom Petkovićem ili sa samim Šešeljom. VS-033 je posvedočio i da mu je, kada se u junu 1991. u Beogradu prijavljivao u dobrovoljce, zamenik šefa Ratnog štaba SRS Zoran Rankić rekao da je „Šešelj glavni gazda i vrhovni komandant“.
U zapadnoj Slavoniji, po svedoku, Novačićeva grupa bila je, međutim, podređena potpukovniku JNA Jovanu Trbojeviću, zapovedniku lokalne Teritorijalne odbrane.
VS-033 izjavio je da je kao rođeni Beograđanin 1991. „iz monarhističkih uverenja“ odlučio da se prijavi u dobrovoljce Srpskog četničkog pokreta, koji je opisao kao „sekciju SRS“. „Tada se propagiralo da je SRS četnička stranka i ja sam mislio da je ta stranka i monarhistička, bio sam politički nepismen“, kazao je svedok.