nedelja 2. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Slikar i jedna crkva

Premijera predstave „Oslikano injem“ Miroslava Benke u Madlenijanumu

Slikar i jedna crkva

Ima li boljeg načina da se obeleži godina interkulturalnog dijaloga, nego da se to učini predstavom kojoj nije potreban ni titl, ni tumač - ističu u Madlenijanumu

Pored niza interesantnih repriznih predstava, kao i koncerta Đorđa Balaševića, zemunski Madlenijanum tokom marta ponudiće svojoj vernoj publici još jedan novi naslov. Ovoga puta reč je o predstavi „Oslikano injem“, sa podnaslovom „Pozorište snova u dvanaest slika“, po tekstu i u režiji Miroslava Benke, koja će premijerno biti izvedena u subotu, 15. marta, na Velikoj sceni.

- Godina 2008. nije obična godina, ne samo po tome što u kalendaru ima 29. februar, nego i zbog toga što je proglašena Godinom interkulturalnog dijaloga u Evropi. Opera i teatar Madlenijanum predstavom „Oslikano injem“ ide u susret ovoj godini, kao što je to činio i obeležavajući godišnjicu Nikole Tesle, Mocarta i Fride Kalo. A kako bolje obeležiti godinu interkulturalnog dijaloga, nego ugostiti slovački neverbalni teatar „Hleba i igara“ koji je već poznat publici BITEF-a kao jedna od najosobenijih i umetnički najsnažnijih trupa u našoj zemlji - kaže urednik publikacija Madlenijanuma, Aleksandar Gatalica.

- Od ovih umetnika, predvođenih Miroslavom Benkom, sada na scenu Madlenijanuma stiže snažna saga o slikaru i njegovim oniričkim fantomima, o prikazima koji su iskočili sa platana, da bi se pred publikom predstavili kao teatar koji ne bira reči za svoju komunikaciju, već pokret i univerzalnu emociju kojoj nisu potrebni prevodioci.

ART CENTAR „HLEBA I IGARA“

Art centar „Hleba i igara“ Miroslav Benka je osnovao 2007. godine u Staroj Pazovi, na inicijativu desetak umetnika (reditelja, glumaca, slikara, muzičara, književnika, izdavača). Ideja za njegovo pokretanje proistekla je iz nezadovoljstva domaćih stvaralaca sadašnjim statusom u kulturi i umetnosti naše zemlje u okviru evropskog i svetskog konteksta. U ovom centru ističu da je on osnovan sa željom umetnika za afirmacijom našeg stvaralaštva ne samo u Srbiji, nego i u regionu, Evropi i u svetu. U 2008. godini Art centar „Hleba i igara“ na najbolji mogući način boriće se za afirmaciju našeg stvaralaštva u evropskom i svetskom kontekstu, pod sloganom: „Lokalno - Regionalno - Univerzalno!“

Ima li boljeg načina da se obeleži godina interkulturalnog dijaloga, nego da se to učini predstavom kojoj nije potreban ni titl, ni tumač - ističe Gatalica.

Miroslav Benka otkriva da ideju za jednu ovakvu predstavu, koja je urađena u koprodukciji Madlenijanuma i Art centra „Hleba i igara“, nosi u sebi od ranog detinjstva.

- Još kao dečak, sećam se priče o seoskom slikaru - živopiscu, koji je na sred sela razapinjao svoj slikarski štafelaj i slikao crkvu. Kada je došao rat, fašisti su u crkvu sa grupom seljana zatvorili i njegovu ljubav i digli je u vazduh... Odmah po oslobođenju, u selo su pristigli oslobodioci - boljševici, a on je još uvek na istom mestu razapinjao štafelaj i slikao crkvu sa nagorelim anđelima na nebu... Prebili su ga na smrt, te su ga najbliži smestili u invalidska kolica. Kažu da je, kada se oporavio, i dalje nastavio da slika sa istim žarom isti prizor.

Jedne noći počeli su da ga posećuju davno zaboravljeni preci - njegova neprežaljena ljubav obrasla u šiblje i drugi likovi sa njegovih slika. Želeli su da ga povedu sa sobom i sahrane za života... Sećanja su obično dostojanstvena, netaknuta i sveta. U tom smislu, predstava „Oslikano injem“ je moj prilog svim slikarima - ističe Miroslav Benka, istaknuti scenarista, reditelj, glumac, dizajner i stvaralac postmodernih tendencija u savremenom eksjugoslovenskom teatru koji se zalaže za integralnu režijsku poetiku.

Glavnu ulogu, slikara živopisca, tumači doajen srpskog glumišta Rade Marković, a u podeli su i Zdenko Kožik, Miroslav Kožik, Zlatko Gašpar, Vladimir Lakatoš, Ana Šagova, Marija Truman, Marina Vujović Prodanović, Ivan Kožik...