subota 1. septembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Stipendije za 10.000 srednjoškolaca

Prijava za stipendije i kredite počinje u ponedeljak

Stipendije za 10.000 srednjoškolaca

Spisak učenika koji su dobili stipendije i kredite biće poznat krajem oktobra, a đaci će mesečno primati 3.000 dinara

BEOGRAD - Učenici srednjih škola mogu od ponedeljka do 5. oktobra konkurisati za dobijanje stipendija i kredita. Ministarstvo prosvete će ove godine podeliti 10.000 učeničkih stipendija i nekoliko stotina kredita za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja. Pravo da konkurišu imaće učenici koji su ostvarili odličan uspeh u dosadašnjem školovanju i ako im roditelji žive na teritoriji Srbije. Prilikom konkurisanja srednjoškolci treba da donesu prijavu, uverenje o upisanom razredu i postignutom uspehu, uverenje o prosečnom prihodu po članu domaćinstva i potpisan ugovor o stipendiji. Spisak učenika koji će ove školske godine dobijati stipendije i kredite biće poznat krajem oktobra, a srednjoškolci će mesečno dobijati ček na 3.000 dinara.

- Tri godine sam dobijao stipendiju i prijaviću se i ove godine. Taj novac mi dođe kao džeparac i ne moram za svaku sitnicu da tražim pare od roditelja. Nije posebno velika suma, ali dobro mi dođe. Mogu da kupim neke muzičke diskove i izađem sa drugarima u grad - priča Igor Ilić iz Beograda.

ZA STUDENTE OD 1. OKTOBRA

Prijava studenata za dobijanje kredita i stipendija trajaće od 1. do 31. oktobra. Ministarstvo prosvete će podeliti oko 18.000 kredita, a stipendije će dobiti studenti koji imaju prosek iznad 8,5 i položili su sve ispite iz prethodne godine. Prilikom prijavljivanja studenti treba da predaju prijavu, uverenje o upisanom zimskom semestru i visini prosečne ocene, uverenje o prosečnom mesečnom prihodu, dva primerka potpisanog ugovora i fotokopiju lične karte. Visina studentskih stipendija i kredita je 5.100 dinara mesečno.

Pošto stipendija pokriva smeštaj i ishranu u učeničkim domovina, ona je velika pomoć srednjoškolcima koji dolaze iz drugih gradova.

- Pre dve godine sam sobu u kojoj sam stanovala plaćala 100 evra, a prošle godine sam dobila sobu u učeničkom domu. Roditelji nisu mogli više da mi plaćaju privatni smeštaj, a sada je u domu mnogo jeftinije. Stipendiju koju dobijam trošim kao džeparac, mada mi i roditelji stalno daju novac - kaže Milica Kojić iz Aleksinca.

Mesečni smeštaj u učeničkim domovima košta 750 dinara, za mesečnu ishranu u menzama treba 2.250 dinara, a ove cene nisu menjane već dve godine. Roditeljima dece iz unutrašnjosti smeštaj u domovima je mnogo jeftiniji. Iznajmljivanje soba u Beogradu košta od 60 do 120 evra, a roditelji se osećaju sigurnije kada su deca u domu pod budnim okom vaspitača. Konkursi za smeštaj u učeničke domove su završeni, a oni domovi gde je ostalo slobodnih mesta naknadno će primiti učenike.