subota 1. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Milčo Mančevski na Festu

Završnica 36. Festa u znaku makedonskog reditelja

Milčo Mančevski na Festu

Završnica 36. po redu Festa, koji je otvorio veliki nemački reditelj Folker Šlendorf, a obeležilo odsustvo relevantnih gostiju i, uopšte, njihov mali broj, proteći će u znaku uvaženog gosta, reditelja Milča Mančevskog (Zlatni lav za film „Pre kiše“). Treći po redu film najznačajnijeg makedonskog reditelja, „Senke“, prikazuje se u programu „Horizonti“ u Velikoj dvorani Centra „Sava“ u 17 časova. Milčo Mančevski (prethodni film, vestern „Prašina“ sa Džozefom Fajnsom, snimio je u britanskoj produkciji) bavi se savremenom tematikom, prati Lazara Perkova,0 mladog lepog, zgodnog, uspešnog junaka koji ima srećan, ali dosadan život. Posle katastrofalne saobraćajne nesreće iz koje je jedva izvukao glavu, sve postaje drugačije. Mančevski će se danas pokloniti publici i sresti sa novinarima.

U udarnim večernjim terminima u Velikoj dvorani Centra „Sava“ na programu su filmovi koji će se vrlo brzo naći u redovnoj bisokopskoj distribuciji. Projekcije od 19.30 i 22 časa beležile su sve vreme Festa najveći odziv publike i činile da Fest liči na reviju komercijalnih distributerskih filmova, na „Sinemaniju“ iz njenih najboljih dana. Film „Lista poslednjih želja“ sa Morganom Frimenom i Džekom Nikolsonom u ulogama milijardera i mehaničara na kraju životnog puta (u bioskopima od 6. marta) režirao je Rob Rajner.

U trileru Tima Bartona „Svini Tod, pakleni berberin iz ulice Flit“ (strastvena priča o osveti čoveka kome je učinjena nepravda), zasnovanom na brodvejskom mjuziklu Stivena Zondhajma, glavne uloge igraju Džoni Dep, Helena Bonam Karter i Saša Baron Koen.

U Dvorani kulturnog centra prikazuje se ruski film Alekseja Balabanova „Kargo 200“ i film „Svedoci“ Andrea Tešinea, jednog od začetnika francuskog novog talasa, sa Emanuel Bear u ulozi neobične spisateljice, zatečene u ljubavnom trouglu sa mužem i njegovim ljubavnikom.