petak 1. februar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura - ukratko...

Kultura - ukratko...

Nagrađen Dobrica Erić

ARANĐELOVAC - Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“, povodom godišnjice ustanka i Dana državnosti 15. februara, na znamenitom mestu u Orašcu u Marićevića jaruzi, gde je na Sretenje 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i za vođu izabran Karađorđe, uručiće nagradu „Odzivi Filipu Višnjiću“ srpskom pesniku Dobrici Eriću. Kako nas je obavestio Branko Zlatković, predsednik Glavnog odbora Zadužbinskog društva, nagrada se dodeljuje od 1996. godine za rodoljubivo pesništvo.
Dosadašnji dobitnici ove nagrade su Tanasije Mladenović, Matija Bećković, Stevan Raičković, Miodrag Pavlović, Slobodan Pavićević, LJubomir Simović, Milovan Danojlić, Slobodan Rakitić, Rajko Petrov Nogo, Dragan Kulundžija, Đorđe Nikolić iz Čikaga, Dragomir Brajković.

Počinje prodaja karata za koncert Karerasa

BEOGRAD - Prodaja karata za koncert Hozea Karerasa zakazan za 23. februar u Beogradskoj areni počeće u ponedeljak, saopštili su organizatori. Ulaznice za koncert proslavljenog tenora prodavaće se po ceni od 2.500, 3.500 i 4.500 dinara za tribine i 3.000, 5.000 i 6.000 dinara za parter, što je u poređenju sa gostovanjima drugih velikih zvezda iznenađujuće povoljno. Objašnjenje se verovatno krije u činjenici da je Beogradska arena ovaj događaj organizovala u saradnji sa Skupštinom grada Beograda i pod medijskim pokroviteljstvom Radio-televizije Srbije. Kareras će nastupiti u pratnji Simfonijskog orkestra RTS-a, pod dirigentskom palicom Davida Himeneza. Karerasov gost na ovogodišnjoj turneji, koja nosi naziv „Mediteranska strast“, biće sopran iz Meksika Rebeka Olvera. Kareras je profesionalnu karijeru započeo 1970. u Gran Teatre del Liceu u Barseloni, sa operama „Nabuko“ i „Lukrecija Bordžija“. U njegovom repertoaru nalazi se preko šezdeset opera, među kojima su: „Boemi“, „Toska“, „Don Karlos“, „Karmen“, „Moć sudbine“, „Pajaci“, „Bal pod maskama“ i druge.    

Nova knjiga Slobodana Savića

BEOGRAD - Izdavačka kuća „Laguna“ iz Beograda nedavno je objavila knjigu „Istočno i zapadno od raja“, delo poznatog beogradskog novinara Slobodana Savića koja je sinoć promovisana u Pozorištu na Terazijama pred velikim brojem medija i zvanica. Reč je o knjizi romansiranih biografija, pisanih u formi kratkih priča, koje opisuju život i karijeru nekih od naših najpoznatijih muškaraca iz različitih oblasti delovanja. Među devetnaest portreta su, između ostalih, glumci LJuba Tadić i Dragan Nikolić, reditelji Goran Paskaljević i Emir Kusturica, dramski pisac Aca Popović, Goran Bregović, Zdravko Čolić, Dragan Džajić i drugi. Slobodan Savić je pisao za skoro sve najpoznatije domaće novine i magazine, poslednjih šest godina je urednik u redakciji za kulturu Televizije Beograd, autor i pokretač serije „Čitanje pozorišta“ koja se na RTS-u emituje od 2002. Za svoj rad dobio je najuglednije priznanje svoje kuće - Godišnju nagradu Radio-televizije Beograd. Diplomirao je svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

„Marin dom“ u Narodnom muzeju

ZRENJANIN - Izložba „Marin dom“, koja obuhvata ručno rađeni nameštaj i slike autorke Mare Stamatovski, biće otvorena 5. februara u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, a tokom njenog trajanja biće organizovano više radionica za decu. Mara Stamatovski tri decenije slikarskog iskustva pretočila je u oslikavanje nameštaja koji sama izrađuje, saopštio je zrenjaninski muzej. Katalog i postavku izložbe pripremila je kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin Mileva Šijaković.