petak 1. februar 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Hronika - ukratko...

Hronika - ukratko...

Preminuo i treći povređeni

 BANJALUKA - Rade Magazin (43) iz Bratunca preminuo je preksinoć od teških povreda koje je zadobio u eksploziji na autobuskoj stanici na Palama, potvrdio je direktor Kliničkog centra Istočno Sarajevo Milan Pejić, a prenela Beta. Pejić je rekao da uprkos naporima lekara Magazin nije mogao da preživi teške povrede stomaka i pluća. Magazin je juče u trenutak u eksplozije, naprave postavljene pod automobil „golf“ u krugu autobuske stanice čekao autobus. Od posledica eksplozije juče su na licu mesta poginuli Vladimir - Vlatko Mačar (31), vlasnik kafića „Omerta“ ispred koga je vozilo dignuto u vazduh, i Mladen Vlaškić (23) sa Pala.

Nađen leš žene

 NIŠ - Leš Ivanke S. (52) iz sela Prosek pronađen je juče oko deset minuta posle ponoći, na putu Niška Banja-Prosek, saopštila je Policijska uprava u Nišu. Uviđaj na licu mesta izvršio je istražni sudija Okružnog suda u Nišu Novica Stefanović, a u toku je intenzivan rad na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa ovim događajem.
„Leš Ivanke S. pronađen je pored puta, sa vidljivim većim povredama u predelu glave i tela. Na prvi pogled ne može se reći da su ove povrede nanete vatrenim oružjem, a ne isključuje se ni mogućnost da ju je udario automobil. NJeno telo preneto je u Zavod za sudsku medicinu, tako da će se tačan uzrok smrti utvrditi nakon obdukcije“, rekao je sudija Stefanović.    

Naređeno privođenje Mladenovića

 BEOGRAD - Pravni tim Liberalno-demokratske partije (LDP) saopštio je da je Treći opštinski sud u Beogradu odredio privođenje portparola Demokratske stranke Srbije Andreje Mladenovića jer se juče nije pojavio na suđenju, prenela je Beta. U saopštenju LDP-a navodi se da je sud odredio privođenje Mladenovića za 19. mart, jer se juče ponovo nije pojavio na suđenju po tužbi za klevetu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića. Pravni tim LDP-a naveo je i da je Mladenović prošlog četvrtka u Prvom opštinskom sud u Beogradu po tužbi Čedomira Jovanovića za klevetu izjavio da će se braniti ćutanjem. Agencija Beta juče nije mogla da dobije komentar Mladenovića. U saopštenju LDP-a se navodi da je Jovanović za klevetu tužio i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Kurir Đuru Bilbiju. U saopštenju se navodi da je Bilbija izjavio juče pred Trećim sudom da je samo formalno glavni i odgovorni urednik Kurira i da se inače ne bavi uređivačkom politikom lista jer, kako je rekao, druga lica uređuju novine za koje radi, tako da ne zna ništa o tekstu zbog kojeg je tužen za klevetu. Bilbija, takođe, nije bio dostupan.
„Istina je jedino sudu sam objasnio da sam sticajem okolnosti istovremeno glavni i odgovorni urednik dva dnevna lista - Glasa javnosti i Kurira i da je to razlog što obe redakcije imaju ljude koji ih operativno vode, uključujući naslovne strane, čitanje i plasiranje pojedinačnih tekstova u novine. Samim tim, a i konkretno da nisam imao nikakav uticaj na objavljivanje teksta koji je predmet sudskog spora („Dugo leto“).
Čedomir Jovanović me i juče u sudu opet nazvao pripadnikom „zločinačkog udruženja“ koje postoji jedino u njegovoj političkoj maniji gonjenja. Stoga sam i tu ponovljenu klevetu, kao i sve ostalo što može doći od LDP i njenog lidera, unapred primio kao nešto - već viđeno i očekivano“, navodi se u izjavi Đure Bilbije.    

Za pokušaj ubistva šest i po godina

 KRUŠEVAC - Aca Džunić (41) iz Kruševca osuđen je u Okružnom sudu u Kruševcu na šest i po godina zatvora zbog ubistva u pokušaju sa umišljajem i nezakonito nošenje oružja. Sudsko veće kojim je predsedavao sudija LJubodrag Vuković utvrdilo je da je Džunić, koji je u bekstvu, iz pištolja „ magnum 357“ ranio u predelu grudi Dragoslava Sebića (36) 11. februara 2007. godine. Sebić je preživeo samo zahvaljujući brzoj intervenciji u Zdravstvenom centru Kruševac. Pucanj je odjeknuo oko tri časa ujutru na ulazu u diskoteku „Holivud“. Sat pre toga Aca Džunić i Nikola Spasojević su pokušali da uđu u diskoteku, ali momci iz obezbeđenja Dragoslav Sebić i Miloš Mitrović nisu im dopustili da u diskoteku unesu pištolj. Pri povratku je među njima došlo do žestoke rasprave, pa i fizičkog obračuna. Aca Džunić je još u bekstvu.    

Optuženi za falsifikovanje

 BEOGRAD - Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala saopštilo je juče da je podiglo optužnicu protiv devet lica iz Subotice, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela zločinačkog udruživanja i falsifikovanja taksenih i akciznih markica, karata za parkiranje i bonova za hranu. U saopštenju se navodi da je optužnica podignuta protiv Nikole Bašića Pavkovića, Edite Puače, Petra Bugarskog, Božidara Zvekana, Ivana Tikvickog, Mikloša Abrahama, Atile Balija, Eržabet Ledenski i Pere Dropića. Bašić Pavković je, navodi se u saopštenju, osumnjičen da je od februara do kraja avgusta 2007. organizovao kriminalnu grupu za falsifikovanje znakova za vrednost. Reč je, kako se navodi, o falsifikovanju slovačkih, čeških i francuskih taksenih markica, mađarskih i slovačkih karata za parkiranje, italijanskih bonova za hranu, kao i akciznih markica Češke, Mađarske, Francuske, Slovačke i Srbije. Pripadnici te kriminalne grupe odštampali su 27.491 komad raznih taksenih i drugih markica i karata sa utisnutom nominalnom vrednošću u ukupnom iznosu od 8.387.527 dinara, kao i 37.651 tabak akciznih markica i bonova za hranu bez utisnute nominalne vrednosti, navodi se u saopštenju. Tužilaštvo je predložilo da se Bašiću Pavkoviću, Bugarskom i Abrahamu produži pritvor do okončanja postupka.

Odloženo suđenje „Žutim osama“

 BEOGRAD - Suđenje šestorici optuženih za zločine u opštini Zvornik, u proleće 1992. godine, odloženo je pošto se za juče najavljeni svedok Risto Zarić nije pojavio pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, javila je Beta. Predsedavajuća veća Tatjana Vuković rekla je da je sud dobio dopis Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine (BiH) i Tužilaštva BiH u kojem se navodi da svedok Zarić moli da mu se omogući svedočenje putem video-linka iz suda u Sarajevu. Suđenje će se nastaviti 25. februara, u 14.30, u zgradi Specijalnog suda.