ponedeljak 30. jun 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Podvodni „zvezdani ratovi“

LETEĆI TANJIRI - najistrajniji mit proteklog i novog veka (12)

Podvodni „zvezdani ratovi“

Oficir američke mornarice koji je rukovodio eksperimentom izvadio je iz torbe šest fotografija. Jednu po jednu, pažljivo ih je poređao u dva reda na sto ispred „posmatrača“. Neke su bile crno-bele, a neke u boji, ali na svima su se mogle videti ratne podmornice sa nuklearnim projektilima. Nisu sve bile američke, neke od njih su pripadale sovjetskoj armiji.

„Molio bih vas da analizirate ove fotografije“, rekao je stariji naučnik učesniku eksperimenta. „Posmatrač“ se usredsredio na jedan od snimaka. Počeo je u gornjem redu, s leva na desno. Saginjao je glavu gotovo do površine stola, pokušavajući da oseti svaku fotografiju pojedinačno. Malo zatim, počeo je da prelazi desnom rukom preko podmornica. Radio je to vrlo polako, centimetar po centimetar, kao da je pod prstima opipavao samu čeličnu površinu podmornice.

Posle nekog vremena, naučnik se ponovo obratio publici. Objasnio je da „posmatrač“ (govorio je o njemu kao da se radi o osobi koja nije prisutna, što je možda i bilo u neku ruku tačno, s obzirom na to koliko je „odlutao“ baveći se fotografijama) u ovom trenutku „skenira“ čitavu planetu, pretražujući mora i okeane. Kada „ugleda“ neku od podmornica, on će odrediti njen položaj. Daće tačne geografske koordinate mesta na kome se podmornica nalazi, saopštio je naučnik. A kako bismo znali da li je u pravu, zamolićemo ovde prisutnog oficira da nam kasnije pokaže izveštaj o položaju svih ovih podmornica u poslednjih 24 sata.

ČETVRTA FOTOGRAFIJA

Prelazio je, bez zadržavanja, sa fotografije na fotografiju. Prvu podmornicu nije uspeo da locira. To mu uopšte nije smetalo, a gledaoci su pretpostavili da je to, verovatno, jedna od one dve zamke. Sledeća podmornica je, prema koordinatama koje je saopštio, bila blizu severne obale Islanda, sovjetski „Bumer“, sa nuklearnim projektilima nalazio se u međunarodnim vodama nedaleko od obala Južne Karoline. Taj podatak je izazvao malo uznemirenje među gledaocima, ali to nije bilo ništa prema onome što je usledilo kada je na red došla četvrta fotografija.

U prostoriji se začuo žamor i naučnik je malo sačekao da se gledaoci primire, a onda je izvukao i poslednjeg zeca iz šešira. „Ima još nešto. Da bi učinio ovaj eksperiment još zanimljivijim, malo sam zakomplikovao celu stvar. Nisu sve podmornice sa ovih fotosa na moru. Jedna od njih, još uvek nije ni dovršena, a druga se nalazi izvan vode, u jednom pristaništu. Videćemo da li će ovo zbuniti učesnika u eksperimentu“. Posle toga ponovo se obratio „posmatraču“: „Molim vas, pokušajte da odredite položaj podmornice sa fotografije u gornjem, levom uglu“. Jedan od gledalaca je kasnije pričao da ga je najviše impresioniralo to što je „posmatrač“ očigledno smatrao svoju sposobnost za nešto sasvim obično. „Reagovao je isto kao da su ga zamolili da kaže koliko je sati“.

„Posmatrač“ je tada započeo „skeniranje“. Podigavši pogled sa određene fotografije, zurio je u suprotni zid prostorije, od plafona prema podu, ali se videlo da njegove oči ne vide zid već su usmerene negde u daljinu, kao da je pretraživao redom sve okeane i mora.

Nastaviće se