nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Hitlerova ideja o „islamskim Germanima“

GLEZ FON HORSTENAU: IZMEĐU HITLERA I PAVELIĆA (44)

Hitlerova ideja o „islamskim Germanima“

U Hrvatskoj se formira muslimanska divizija. Zbog toga je nastao haos i to nikoga ne uzbuđuje, jer je firer oduševljen idejom „islamskih Germana“. Himler je njen propagator. I u bivšem Sovjetskom Savezu treba da se pod crnim barjakom SS jedinica ujedine svi narodi koji su srodni Turcima

Budući komandant muslimanske divizije SS-štandartenfirer Fon Obvucer u Zagrebu potrudio se da razglasi njeno osnivanje. Veliki broj dobrih ustaša dezertirao je, i to pravo iz redova Pavelićeve telesne garde, da bi se već to isto veče pokazali, podrugljivo se smejući, pred svojim dojučerašnjim pretpostavljenim u potpuno novim uniformama SS. U Bosni je Obvucer, pobornik ideje o muslimanskoj diviziji, proklamovao autonomiju za bosanske muslimane. Tako je krenuo stopama stare Austrije o kojoj svi bosanski muslimani još uvek sanjaju.

Pred hrvatskim kasarnama stoje ljudi koji nagovaraju bosanske muslimane da pređu u SS jedinice. Tako je nekada radio i jedan pruski kralj koji je živeo za vojsku i spavao u kasarni. Hrvatska vlada se pojavila pred Himlerom koji se 5. maja 1943. nekoliko časova zadržao u Zagrebu. Vrhovna komanda Vermahta napravila je program naoružanja hrvatske vojske, a sada se, evo, u Hrvatskoj formira muslimanska divizija. U Hrvatskoj je zbog toga nastao haos i to nikoga ne uzbuđuje jer je firer oduševljen idejom „islamskih Germana“.

USTAŠE PROTIV PAVELIĆA

Ustaše uopšte više ne predstavljaju jedinstven pokret. Naprotiv, i u njihovim redovima postoji znatna opozicija. Pre nekoliko dana, na primer, posle atentata na Prpića, vrhovni komandant, ustaša pukovnik Čuš, zatražio je našu zaštitu, i uz našu pomoć pobegao je kod svoje rodbine u Korušku. Nedavno se održao sastanak ustaških vođa i većina je bila protiv Pavelića. NJega još podržava pet ili šest takozvanih ustaša pukovnika sa još nekoliko terorista, i svi oni zaslužuju da budu stavljeni uza zid. Radovao bih se kad bi ih ja streljao.

Iza svega stoji velika ideja, a Himler je njen propagator. I na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza treba da se pod crnim barjakom SS jedinica ujedine svi narodi koji su srodni Turcima. Ovaj plan svesrdno podržava i veliki muftija jerusalimski. U Berlinu se održava kurs za vođe islamskih naroda i njihovih imama. Da čovek zaplače od muke.
„Moj fireru, Hrvati su primitivan narod. Oni nisu u stanju da prodru u suštinu stvari a kamoli Nemci. Zbog toga oni ne prosuđuju ratnu situaciju na osnovu njene najdublje suštine, nego iz ugla njene spoljne, površinske strane. Oni su imali teška iskušenja na jugu i istoku i uspešno su ih položili, ali su postali zabrinuti i zamišljeni. Ovo raspoloženje prenosi se i na njihove oficire...“
Zatim sam govorio i o opštem stanju u hrvatskoj državi. Ponovo sam rekao da je
Brut častan čovek. Ne mogu da poreknem da moramo da računamo sa poglavnikom i ustašama. (Ova tvrdnja, nažalost, već je stajala u firerovoj zapovesti koju smo mi pročitali. Lukavom Mecingeru pošlo je za rukom da naknadno izbriše barem reč „ustaša“, tako da je u dokumentu ostalo samo ime poglavnika koji je tako ostao kao jedini stub hrvatske države.) No, mi nikako ne smemo da napravimo grešku i da uporedimo ustaški pokret sa nacionalsocijalizmom i SS. Firer se nasmejao, pokazujući potpuno razumevanje za moju tvrdnju. Zatim sam nastavio sa izlaganjem. Rekao sam da nemačka strana ne bi trebalo toliko da govori i da hvali dva „stuba“ hrvatske države (poglavnika i ustaše).

Nastaviće se

Ključne reči: