utorak 17. novembar 2009.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Nepravda i subvencije za Infostan

PISMA ČITALACA

Nepravda i subvencije za Infostan

U gradu Beogradu u toku je obrada zahteva za subvencionisanje plaćanja računa „Infostana“ za 2010. godinu. Prema odluci Skupštine grada Beograda ili već koga, za pojedine kategorije lica umanjenje računa je i 50 odsto. Za većinu njih nije ništa sporno, ali za kategoriju učesnika ratova od 1990. do 1999. godine pitam se koliko je za veliki broj tih slučajeva opravdano i ko plaća tu razliku od 50 odsto.

Poštovani čitaoci, pozivamo Vas da nam pišete. Svoja mišljenja, primedbe, komentare, šaljite na adresu: Glas javnosti, Vlajkovićeva 8 11000 Beograd,
ili putem e - mail: redakcija@glas-javnosti.rs

U pomenutoj kategoriji lica nalaze se i aktivna vojna lica sa visokim činovima, a samim tim i visokim primanjima, kojima na primer radi i supruga i deca koja žive u zajedničkom domaćinstvu. NJihova mesečna primanja uveliko prevazilaze prosečnu platu u Republici Srbiji i gradu Beogradu. Istovremeno, pojedincima se učešće u ratu računa tri meseca tokom bombardovanja 1999. godine i to im je sav ratni staž na osnovu koga ostvaruju pomenute subvencije već više godina. Za to su uostalom kao profesionalna vojna lica i bili plaćeni i imali obavezu odbrane otadžbine.

Gde smo za to vreme bili mi obični građani? Valjda smo i mi negde bili i nešto radili.

Zar ne bi bilo logično da se kod ove kategorije lica uzme u obzir i prosek primanja po domaćinstvu ili ćemo mi ostali „obični građani“ plaćati za njih ovu razliku ili je u pitanju ona narodna „ko ima daj mu još više“?

Gde je tu socijalni faktor, što bi trebalo da bude svrha ovakve odluke?

Jovan Babić, Beograd

Komentari

Sto se nisi 1999. prijavio u dobrovoljce? Bas nam je trebalo pojacanje, niko ti ne bi branio, veruj mi. Dok smo mi bili legitimni vojni cilj i izvlacili mrtve u crnim vrecama, ti si davao imena nijansama zvuka sirene ili sta vec (Sizela, Ludela, Smirela...). Ili si mozda branio mostove pevajuci na njima do 21h, a rokanje je obicno pocinjalo posle ponoci kada si ih branio pesmom iz sklonista. Nismo bili nikakvi profesionalci, vec obicni poreski obveznici kao i ti. Ali smo znali da ce nam se lepim vratiti, npr. uredbom o subvenciji, pa smo krvarili u gace tri meseca. Sto nisi i ti?