nedelja 6. septembar 2009.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Konfiskacija, nacionalizacija, privatizacija...

PISMA ČITALACA

Konfiskacija, nacionalizacija, privatizacija...

Kao građanin Srbije ne pripadam niti jednoj političkoj partiji ni stranci, pa ovim putem želim da pokrenem neka pitanja koja su u ovom vremenu od interesa za većinu naših građana. Zato pozivam nadležne organe i stručnjake da, takođe, ovim putem daju svoja stručna mišljenja na sledeća pitanja:

Poštovani čitaoci, pozivamo Vas da nam pišete. Svoja mišljenja, primedbe, komentare, šaljite na adresu: Glas javnosti, Vlajkovićeva 8 11000 Beograd,
ili putem e - mail: redakcija@glas-javnosti.rs


1. Poznata je činjenica da je odmah posle završetka Drugog svetskog rata kod nas izvršena konfiskacija imovine, od onih koji su se ogrešili o narodno-oslobodilački pokret, kao i od onih koji su se u toku NOB nepravedno obogatili.
2. Nacionalizacija je izvršena kod onih građana čiji je imetak prelazio zakonom dozvoljeni maksimum.
3. Postavlja se osnovno pitanje ko je koristio konfiskovanu i nacionalizovanu imovinu i da li se pojedinac obogatio od te imovine, ako jeste, kako i u kome obimu.
4. Isto tako, poznato je da je donet Zakon o privatizaciji državnih i društveno privrednih radnih organizacija. Primenom ovog zakona došlo je do masovnog gašenja, ili smanjenja obima rada veoma uspešnih i uglednih privrednih subjekata, te se postavlja pitanje ko je privatizacijom oštećen, a ko se njome obogatio.
5. Povraćaj (restitucijom) konfiskovane i nacionalizovane imovine izvršen je samo verskim zajednicama, ali još uvek nije donet zakon o restituciji (povraćaju) imovine za pojedince. Zato se opravdano postavlja pitanje kako to nije urađeno donošenjem zakona o privatizaciji. Da li ima valjanih dokaza, odnosno podataka koja je imovina od konfiskacije i nacionalizacije privatizovana i pripala novim vlasnicima i na koji način će bivši vlasnici biti obeštećeni i iz kojih sredstava.
I na kraju, ne znam da li sam valjano postavio ova pitanja, ali očekujem realnu ocenu stručnjaka iz ove oblasti.

Kosta Živić, Beograd