četvrtak 31. jul 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Od sutra struja skuplja 8,4 odsto

Vlada Srbije danas odobrava drugo povećanje cena električne energije u ovoj godini

Od sutra struja skuplja 8,4 odsto

Domaćinstvima će cena porasti 8,9, a privredi 7,9 odsto. Iako je za veći deo javnosti ovo bilo iznenađenje reč je o ranije dogovorenom scenariju poskupljenja iz dva navrata, koji je pripremilo Ministarstvo energetike stare vlade. Elektrika je 1. marta u proseku bila povećana 7,6 odsto, a za domaćinstva 3,6 odsto

BEOGRAD - Električna energija će od sutra poskupeti u proseku 8,4 odsto, za domaćinstva 8,9, a za privredu 7,9 odsto. Odluku o povećanju cene trebalo bi da donese Vlada Srbije na današnjoj sednici. Iako je za veći deo javnosti ovo bilo iznenađenje, reč je o ranije dogovorenom scenariju o povećanju cena iz dva navrata u ovoj godini, koji je pripremilo Ministarstvo energetike stare vlade. Ove godine elektrika je poskupela 1. marta u proseku za 7,6 odsto. Cena ovog energenta prošle godine povećana je samo jednom, sredinom maja, u proseku 15 odsto.

Posle martovskog rasta cena računi potrošača u kategoriji domaćinstva bili su uvećani do 500 dinara, na šta je uticalo i uvođenje novog Tarifnog sistema. Od sutra, međutim, mesečni izdaci trebalo bi da se povećaju u proseku za oko 7,9 procenata. Najnovije povećanje cena dosta je veće za domaćinstva od martovskih prosečnih 3,6 odsto. Kod privrede je situacija malo drugačija jer su tog meseca potrošači na srednjem i niskom naponu dobili povećanje od skoro 17 odsto, a na visokom naponu oko 3,2 odsto. Ovog puta su neke firme prošle bolje.

INFLACIJA 13 ODSTO

Pojeftinjenje goriva, u proseku oko 2,5 dinara, dobrodošlo je jer će sa oko 0,24 do 0,25 odsto uticati na smanjenje avgustovske stope inflacije, ocenio je juče ministar trgovine Slobodan Milosavljević. On je ukazao da, na drugoj strani, predstoji poskupljenje struje, što će uticati na rast cena u tom mesecu za 0,6 do 0,7 odsto, što znači da će energenti povećati inflaciju oko 0,4 do 0,45 odsto u jednom mesecu. „S obzirom na ostvareni rast cena od početka godine od 6,1 odsto, mi smo na godišnjoj stopi inflacije od oko 13 odsto, što je znatno više od predviđene makroekonomskom politikom i memorandumom o budžetu“, konstatovao je ministar. On je objasnio da je to uslovljeno rastom cena, ne samo energenata, već i hrane i metala na svetskim berzama, i procenio da će ukupna ovogodišnja inflacija iznositi oko 13 odsto, prenose agencije.

Posle martovskog poskupljenja struja je dostigla pet evrocenti, što je najniže u regionu. Jačanje evra, u međuvremenu, i poskupljenje od 8,4 odsto mogli bi da „doguraju“ cenu elektrike na skoro 5,5 evrocenti što je ponovo ispod svih ostalih država u regionu, a da se ne priča o zemljama Evropske unije. Ipak, ovaj cenovnik trebalo bi Elektroprivredi Srbije da obezbedi dovoljno para za pokrivanje svih rashoda i remonta.

Interesantno je da je Upravni odbor EPS-a sredinom 2006. godine konstatovao da „ekonomsku cenu električne energije od pet evrocenti po kilovat-satu treba dostići do 1. januara 2008. godine. Tada je UO podsetio da je u Memorandumu koji je svojevremeno potpisan sa Međunarodnim monetarnim fondom bilo zapisano da ta cena treba da se dostigne do jula 2004. godine. Iako su u međuvremenu povećane cene svih energenata, pa i električne energije, očigledno da treba ponovo razmotriti šta znači ekonomska cena.

Slobodan Ružić, bivši zamenik ministra energetike, nedavno je za naš list izjavio da je trenutno cena struje u Srbiji niža oko 50 odsto u odnosu na tržišnu. „Struja će u narednih pet godina morati da poskupi, ako ne duplo barem 70 odsto. U suprotnom odlaže se razvoj EPS-a, što će povećati uvoz, a zbog pada proizvodnje biće neminovne i restrikcije“, naveo je on. A Svetislav Bulatović, direktor prodaje i trgovanja u kompaniji EFT, rekao je da se zbog niske cene u Srbiji ne prave elektrane, EPS ne može da ostvari profit za nova ulaganja, a strani ulagači neće da grade elektrane, dok im se ne obezbedi da svoju robu naplate po tržišnoj ceni.

Komentari

DZA, BU, KARADZIC U HAG, HULIGANI RASTURAJU...
struja poskupljuje, a sobzirom da su i najavili da hleb nece poskupeti, ZNACI hoce.
Stara dobra šema, ali koga to jos brine.

Neka, neka. Neka poskupi jos 100 procenata!!! Neka se narod probudi i vidi ko mu vodi drzavu. Stoka izdajnicka ciji je cilj da unisti i pobije sve Srbe.

Volela bi da mi neko da objasnjenje kako je moguce da su mi u Beogradu racuni ya struju daleko veci nego sto sam placala una menhetenu i Parizu. U njujorku smo placali uz svo grejanje i hladjenje u proseku 50 dolara 2000.g. a u Parizu 70 E na dva meseca.

Ima razlike. Srbija je kolonija i sve profite ubiraju Amerikanci i Englezi. Kad se oni nafatiraju para, onda tek Elektrodistribucija... Narode, shvatite vec jednom. Tadic i bagra su napravili obicnu Koloniju od Srbije!!

Inflacija 13% samo poskupljenja benzina,mesa,ulja struje.... sad ni onih 10% sto su obecali penzionerima nece moci da zakrpi porodicni budzet.

Ma moci ce, ako je Krkobabic rekao da penzija mora da bude 70% od prosecne plate, a Tadic prihvatio.
Bice para za penzionere, sve ima da prsti!
Evropska unija ima da nam zavidi.

Dokaza da Srbija ali i mnoge druge drzave , nisu suverene.Cim struja poskupi u Americi i Australiji , ja procitam isti dana , da je pokupela i u Srbiji.Ako se dovede neki novi zakon , ja isto to procitam i u nasim novinama.Gotovo da ne treba da citam Americke novine , znam sta se desava preko nasih novina.Jos nesto dolazi a to je zabrana pusenje u kolima.Koga uhvate , platice "debelu " kaznu."Demokratski nas unistavaju na svim poljima.