sreda 31. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Startuje setva ovsa i graška

NA POLJIMA PKB SVE SPREMNO ZA PROLEĆNE RADOVE

Startuje setva ovsa i graška

BEOGRAD- Na poljima Poljoprivrednog kombinata "Beograd" počela je setva ovsa, a sve je spremno i za setvu šećerne repe i graška, čime "startuje" setva prolećnih poljoprivrednih kultura, izjavio je pomoćnik direktora za proizvodnju PKB, Milivoje Šikić.
Setva ovsa je planirana u Surčinu na površini od 24 hektara, šećerna repa će biti zasejana na 1.077 hektara, a grašak na 270 hektara površine na njivama PKB-a , rekao je Šikić.
On je dodao da je površina od 2.000 hektara prihranjena rasturačima đubriva, dok je mineralno đubrivo na ostaloj površini "rastureno" avionom, ističući da je sve spremno za predstojeću setvu šećerne repe i graška.

U toku je i tretiranje lucerke protiv korova na 1.160 hektara, obavljena je i prihrana ozimih kultura na površini od 6.991 hektar, kao i prihrana 1.500 hektara lucerke, dodao je Šikić.
On je, komentarišući štetu koje su obilne padavine u prethodnom periodu nanele ozimim kulturama, kazao da je prema proceni izvršenoj 5. i 6. marta, od 9.809 hektara pod vodom, 12 odsto upravo tih kultura, od kojih je najveće štete "pretrpela" lucerka.

-Što se tiče oranica predviđenih za prolećnu setvu, "zabareno" je 13 odsto ovih površina. Ono što je važno postići u narednim operacijama jeste što manje gaženje zemljišta- naveo je Šikić, objašnjavajući da će iz tog razloga startno đubrivo biti rasturano avionom, a unošenje insekticida u zemljište depozitorima.
Od novembra prošle godine do 10. marta ove godine u Pančevačkom ritu palo je 410 litara kiše po metru kvadratnom, što iznosi više od više od dve trećine prosečnih godišnjih padavina.