utorak 30. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Posle rebalansa budžeta 850 miliona za najsiromašnije

Posle rebalansa budžeta 850 miliona za najsiromašnije

BEOGRAD - Ministarstvo rada predložilo je da se rebalansom budžeta obezbedi 850 miliona dinara za socijalni paket mera za najsiromašnije građane u okviru kog bi bilo otvoreno više od 1.000 radnih mesta, rekao je savetnik resornog ministra Ljubomir Pejaković.

Pejaković je kazao da je taj paket sastavljen iz četiri dela i da su to najveća izdvajanja do sad za nasiromašnije građane, kao i da je u toku konkurs određenih opština za veliki deo tih sredstava. Narodnim kuhinjama namenjeno je 220 miliona dinara, 130 miliona predviđeno je za pakete sa hranom i sredstvima za higijenu, 400 za razvoj usluga socijalne zaštite i 100 miliona višečlanim domaćinstvima bez prihoda, naveo je Pejaković.

Prema njegovim rečima, sredstva namenjena za nabavku namirnica narodnim kuhinjama zadovoljiće potrebe do maja sledeće godine, a paketi hrane i higijenskih proizvoda će se, prema planu, deliti u saradnji s Crvenim krstom. On je naveo da su 400 miliona dinara za razvoj usluga socijalne zaštite pretežno namenjena za dnevne boravke za decu sa smetnjama u razvoju i za stare osobe, kao i za pomoć u kući starim osobama na seoskim područjima i porodicama sa invalidnim članom prioritetno decom invalidima.

Reč je o socijalnim davanjima koja se finansiraju iz sredstava lokalnog budžeta, ali mnoge opštine nemaju dovoljno za zaštitu najsiromašnijih, kazao je Pejaković i naveo da 82 opštine iz treće i četvrte grupe po stepenu razvijenosti u odnosu na republički prosek mogu da konkurišu za dobijanje te pomoći.

"Još 100 miliona je predviđeno za pomoć najsiromašnijim porodicama i domaćinstvima i to prvenstveno višečlanim koje nemaju nikakve prihode, zatim samohranim roditejima sa invalidnom decom, starackim domaćinstvima koja zbog zemljišnog censusa ne ostvaruju socijelnu pomoć i korisnicima socijalne pomoći sa više dece", rekao je Pejaković.

On je dodao da za podelu tih 100 miliona dinara mogu konkurisati sve opštine koje su ispod republičkog proseka odnosno njih 105. "Naša očekivanja su da se ovim merama značajno dorpinese ublažavanje postojećeg siromaštva kod velikog broja građana. Mnoge porodice će dobiti jaču podršku i otvriće se mogućnost za otvaranje novih više od 1.000 radnih mesta", rekao je savetnik ministra.

Konkurs je raspisan prošle nedelje i završava se 1. decambra, a odluka o dodeljivanju sredstava biće poznata do 8. decambra. Novac će opštinama biti na raspolaganju od 14. decembra, kada će biti poznati precizniji podaci o pojedinačnim izdvajanjima. Prema rečima Pejakovića, ovaj predlog ministarstva rada i socijalne politke podržali su i predstavnici MMF-a, a ministarsvo će redovno kontrolisati trošenju tih sredstava.