utorak 30. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Perutnina želi srpski Agroživ

Perutnina želi srpski Agroživ

PTUJ - Perutnina "Ptuj" je spremna za kupovinu "Agroživa", jer bi tim preuzimanjem zaokružila proizvodnju u Srbiji, saopštio je slovenački proizvođač živinskog mesa. "Agroživ u stečaju" pokušava već dugo da proda imovinu i otplati dugove. Na javni poziv, koji se završio 28. oktobra, nije se javio niko i, s obzirom na te okolnosti i očekivanje niže cene, grupacija Perutnina "Ptuj" postala je zainteresovana za to firmu.

Slovenačka firma saopštila je da će na osnovu informacija o "Agroživu", kao i poznavanja poslovnog okruženja u Srbiji, ispitati potencijal te kompanije i odlučiti o potencijalnom učešću na javnom pozivu. Aktiva "Agroživa", koju stečajni upravnik Stevan Moldovan procenjuje na 3,7 milijardi dinara (35,4 miliona evra), biće ponuđena potencijalnim kupcima na javnom nadmetanju 2. decembra.

Preduzeće "Agroživ", koje je u stečajnom postupku već dve godine, ima oko hiljadu zaposlenih a nekada ih je bilo više od 3.000. U 2008. je preduzeće imalo poslovni prihod od 53 miliona evra a u 2007. godini više od 120 miliona. Dugovi "Agroživa" danas dostižu 1,5 milijardi dinara (gotovo 14 miliona evra).

"Nedvosmisleno je da je srpsko tržište za nas od izuzetne strateške važnosti, što smo već pokazali intenzivnom politikom ulaganja u sistem proizvodnje u Topiku", istakao je predsednik uprave Perutnine "Ptuj" Roman Glaser.

Grupa Perutnina "Ptuj" je među deset najvećih slovenačkih investitora u Srbiji a njena firma ćerka Topiko preuzela je primat na srpskom tržištu u segmentu živinskog mesa. Perutnina "Ptuj" je u razvoj i implementaciju proizvodnje prema standardima sistema KBS (kvalitet, bezbednost, doslednost) u Srbiji i Topiku uložila više od 40 miliona evra i zahvaljujući tome znatno povećala proizvodnju.