utorak 30. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Otvorena regionalna kancelarija EIB

Otvorena regionalna kancelarija EIB

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsednik Evropske investicione banke (EIB) Filip Majštat otvorili su regionalnu kancelariju te banke u Beogradu. Tom prilikom je istaknuto da je EIB jedna od najaktivnijih finansijskih institucija u Srbiji, što potvrđuje i podatak da je od 2001. godine uložila u našu zemlju tri milijarde evra, od čega samo tokom ove godine oko 690 miliona evra.

"Taj novac kanalisan je u sektore za koje je Vlada najviše zainteresovana - infrastrukturu i energetiku, kao i za podršku privatnom sektoru u raznim oblastima", rekao je premijer.

On je naveo da je Srbija zainteresovana da se saradnja sa tom međunarodnom finansijskom institucijom nastavi i još dalje učvrsti, "jer saradnjom sa EIB naša privreda podiže svoju konkurentost, a sa druge strane, olakšava nam put ka pridruživanju Evropskoj Uniji (EU)".

Predsednik Evropske investicione banke, Majštat je istakao da otvaranje kancelarije EIB predstavlja jačanje saradnje sa srpskom administracijom i Vladom i "logičan je korak dalje na srpskom putu ka pridruživanju EU".

Majštat je naveo da EIB najviše investira u javni, ali i u privatni sektor i dodao da se naredne godine planiraju investicije u kompaniju "Fiat Automobili Srbija".