utorak 30. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Održan susret srpskih i rumunskih privrednika

Održan susret srpskih i rumunskih privrednika

BEOGRAD - Najveći potencijal za razvijanje saradnje srpskih i rumunskih privrednika imaju automobilska i informaciono-tehnološka industrija, ocenjeno je u Privrednoj komori Beograda.

Na poslovnim susretima privrednika iz Rumunije i Srbije u Beogradu, rečeno je da velike mogućnosti za privrednu saradnju dve zemlje postoje i u oblasti turizma, avio industrije, energetike, obnovljivih izvora energije, građevinske opreme, bezbednosti hrane, ali i u pravnom sektoru.

Potpresednik Privredne i industrijske komore Bukurešta Mihai Andritoju kazao je da se privredna saradnja Srbije i Rumunije do sada odvijala dobro i da nikada nije bilo problema. On je rekao da u Rumuniju pristiže dosta novca iz Evropske unije, koji se ulaže uglavnom u projekte infrastrukture, poljoprivrede, prehrane, zaštitu životne sredine i reku Dunav.

"Dunav je na granici Srbije i Rumunije, a to je prilika da obe zemlje zajednički što bolje iskoriste taj novac, posebno što Srbija ima pravo da koristi sredstva iz predpristupnih fondova", naglasio je Andritoju.

Prema njegovim rečima, u Rumuniju bi do 2013. godine iz EU trebalo da pristigne oko 30 milijardi evra.  Kako je rečeno na današnjem sastanku u Privrednoj komori Beograda, prosečna plata u Rumuniji je oko 445 evra, a u ovoj godini izvoz iz te zemlje je porastao za 35 odsto.