utorak 30. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Biznismeni: Besmisleno dodatno oporezivanje

Biznismeni: Besmisleno dodatno oporezivanje

BEOGRAD - Predsednik "MK grupe" Miodrag Kostić i vlasnik "Ist pointa" Zoran Drakulić izjavili su da je "besmisleno dodatno oporezivanje biznismena koji posluju preko 'of šor' kompanija" jer, kako su istakli, to neće doneti nikakvo bogatstvo Srbiji, već će negativno uticati na potencijalne investitore i priliv kapitala.

Treba proširiti poresku bazu i povećati broj poreskih obveznika jer je u Srbiji malo onih koji plaćaju poreze, ukazali su oni gostujući sinoć na TV B92. Oni su rekli da je 'of šor' legalan posao koji ide preko računa, preko banaka, da sve velike kompanije posluju na taj način, jer omogućava biznismenima da se zadužuju kod inostranih banaka, uz sve olakšice i garancije koje su bolje nego kod domaćih banaka, istakli su oni.

Kostić i Drakulić nisu se prepoznali u opasci predsednika Borisa Tadića da bogataši deo stečenog bogatstva treba da vrate Srbiji, istakavši da uredno plaćaju poreze i da nikome ništa ne duguju. Kostić je rekao da redovno isplaćuje plate zaposlenima, da mesečno isplati 15 miliona evra za plate kao i da plaća sve poreze, a da se predsednikova primedba odnosi na one koji su bogati u Srbiji, a ne plaćaju poreze.

On je naglasio da "MK grupa" godišnje izdvoji između 300 do 500 hiljada evra za donacije i da je ta kompanija imala najmanje 100 donacija u proteklih pet godina. Drakulić je takođe istakao da nikome ništa ne duguje, da plaća poreze, daje donacije, istakavši da je njihovo pravo da ne mora javno da ih objavljuju.

On je ukazao da se poruka predsednika Tadića ne odnosi na njega, da zna kome je upućena, ali nije hteo da otkrije o kome je reč. Prema rečima Drakulića, bogati ljudi nisu problem u Srbiji, već siva ekonomija, birokrtaija, korupcija, izbegavanje plaćanja poreza i da se protiv toga treba boriti.

Drakulić je ukazao da nema svrhe dodatno oporezivati biznismene koji posluju preko 'of šor' kompanija istakavši da su njegove firme registrovane na Kipru, ali da plaća poreze i u toj državi i u Srbiji. Biznismeni su ukazali da je u Srbiji, posebno u vreme krize, neophodno više dijaloga između političke elite i biznismena.

Kostić je dodao da ministarka finansija Diana Dragutinović treba da izađe u javnost i da šire objasni najavljene mere dodatnog oporezivanja.