subota 27. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Rok za registrovanje gazdinstava 31. mart

MINISTAR DRAGIN PODSEĆA POLJOPRIVREDNIKE

Rok za registrovanje gazdinstava 31. mart

dragin, poljoprivreda, gazdinstva, registracija
BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin podsetio je juče poljoprivrednike da je 31. mart poslednji rok za registrovanje i obnovu poljoprivrednih gazdinstva.
U ministrovom saopštenju se podseća da je sam proces registracije i njene obnove pojednostavljen.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva će od ove godine prijavljivati samo grupe poljoprivrednih kultura koje sade ili seju i od 2011. godine poljoprivrednici će obnavljati registraciju svog gazdinstva, samo ako imaju neke promene.
Ukoliko gazdinstva nemaju nikakvu promenu u toku prethodne godine, od 2011. godine neće više morati da dolaze u Upravu za trezor, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Veći agrarni budžet kad stignu evropski fondovi
Pomoćnik ministra za poljoprivredu Slobodan Teofanov, obrazlažući donete uredbe vlade o trošenju agrarnog budžeta poljoprivrednicima u Senti, izjavio je juče da će podsticaji u budućnosti za njih biti veći kada Srbija počne da koristi evropske pristupne fondove, saopštio je "Agro servis".
"Do tada želimo da pomognemo malim komercijalnim gazdinstvima, koji su nosioci razvoja agrara u našoj zemlji. Ove godine, zbog toga smo i predvideli nabavku mehanizacije uz povraćaj sredstava u iznosu od 30 do 40 odsto vrednosti mašina", rekao je Teofanov.
Poljoprivrednici su pozdravili obim i brzinu donetih uredbi, ali su predložili da se deo uredbe o prikazivanju fiskalnih računa za mineralno đubrivo svede na 6.000 i da se priznaju otpremnice i računi zadruga koje su preko Produktne berze, ove sezone, kupile više od 20.000 tona mineralnog đubriva i preuzeli bez fiskalnih računa njihovi kooperanti, istaknuto je u saopštenju.
Poljoprivrednici su, takođe, predložili državi da bi bilo korisnije da zajednički sa njima kupuju mehanizaciju, a ne da poljoprivrednik prvo sam plati sve, a onda da navedeni iznos kao subvenciju dobiju u vidu povraćaja.
Većina poljoprivrednika u ovom regionu sprema se da konkuriše za novac iz agrarnog budžeta namenjen mehanizaciji, povrtarstvu, stočarstvu i za osiguranje.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da budu fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a sama registracija obavlja se veoma brzo, ne plaća se nikakva naknada za upis novog gazdinstva, odnosno obnovu registracije postojećeg. Da bi se registrovalo poljoprivredno gazdinstvo, neophodno je da u gazdinstvu postoji najmanje 0,5 hektara obradive zemlje.

Ukoliko poljoprivrednici ili pravna lica žele da se upišu u registar poljoprivrednih gazdinstava, neophodno je da se obrate lokalnoj filijali Uprave za Trezor Ministarstva finansija, gde će dobiti sve neophodne podatke i formulare koje je neophodno ispuniti čime se stvaraju uslovi za registraciju novog poljoprivrednog gazdinstva.

Ministarstvo je prvi put uspostavilo Registar poljoprivrednih gazdinstava 2005. godine, kako bi se prikupili svi relevantni podaci o poljoprivrednim gazdinstvima, koji se koriste za planiranje mera u oblasti poljoprivrede, lakšu komunikaciju sa poljoprivrednicima i podaci na osnovu kojih poljoprivrednik ostvaruje pravo na subvencije.
Upravo iz navedenih razloga, od ključne važnosti za poljoprivredna gazdinstva je da prijave tačne podatke u Registar, jer u suprotnom mogu izgubiti pravo na pojedine subvencije, podseća ministar.