subota 27. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Promet garderobe 30 odsto manji

Promet garderobe 30 odsto manji

BEOGRAD - Promet u modnim trgovinama ovog proleća, prema nezvaničnim podacima, smanjen je za 30 odsto.
Mart i topliji dani, sezona obnavljanja garderobe i obuće, sudeći prema polupraznim modnim radnjama, i promaji u kasama trgovaca, kao da nisu imali mnogo uticaja na kupce. I mada smo iskoračili iz zime, u većini trgovina, uz nove kolekcije i dalje su popusti, pa čak i natpisi "totalne rasprodaje".
Toplija garderoba i dalje je snižena 10 do 30 odsto. Razlog je velika količina robe na lageru. U poređenju sa prošlogodišnjom sezonom, cene uvoznih modela uglavnom su za pet do 10 odsto skuplje.
Ali, ima i odeće koja je na istom cenovnom nivou, pa čak i jeftinija nego prošle godine.
- Naši italijanski brendovi sada su jeftiniji 10 od 20 odsto - rekla je direktorka za komunikacije Robnih kuća "Beograd" Jelena Ćetković.
Trgovci kažu da se kriza najviše oseća kod prodaje obuće. Većina još nije uspela da rasproda zimsku kolekciju. Na svakom koraku su zatvoreni butici i radnje, posebno kada se radi o markiranoj, skupljoj robi.
- To je znak da kriza u Srbiji tek sada uzima danak - kažu trgovci i dodaju da su "ranijih godina, kada počne sezona dnevno, prodavali na desetine pari obuće, a sada se jedva toliko proda za celu nedelju".