subota 27. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Potpis na kredit vredan 25 miliona evra

Potpis na kredit vredan 25 miliona evra

BEOGRAD - Investicioni fond za mikrofinansiranje, Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Banka Inteza potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 25 miliona evra.
Ugovorena sredstva namenjena su kreditiranju malih i mikro preduzeća i preduzetničkog sektora u Srbiji, koji je, kako se navodi, osetio snažne posledice svetske ekonomske krize.

Banka Inteza će na taj način povećati obim plasmana sektoru malih preduzeća i poljoprivredi, gde je potreba za finansiranjem posebno izražena. Kako je saopšteno, dugoročni krediti za mala preduzeća podržaće banku u kreditiranju i doprineti unapređenju uslova kreditiranja kroz produženje roka otplate za više od 1.500 novih klijenata.

"Ova kreditna linija će imati i značajan razvojni uticaj na celokupnu srpsku privredu, doprinoseći povećanju prihoda, očuvanju radnih mesta, ali i otvaranju novih", rekla je direktorka operativnih poslova u EFSE Silvija Višnjevski. EFSE je jedan od najznačajnijih kreditora sektora mikro i malih preduzeća u jugoistočnoj Evropi.

Od svog osnivanja u decembru 2005. godine, fond je uložio više od 710 miliona evra na ovom području i tako omogućio plasman više od 200.000 kredita, namenjenih ne samo preduzetničkom sektoru već i domaćinstvima sa nižim prihodima.
Fond je spreman da u 2010. godini investira preko 200 miliona evra u zemljama jugoistočne Evrope, čime će obezbediti neophodnu finansijsku podršku za više od 20.000 malih preduzeća, dodaje se u saopštenju.
Banka Inteza ima 1,4 miliona klijenta, 210 poslovnica u 120 gradova u Srbiji i zapošljava 3.000 ljudi.