subota 27. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Dejan Šoškić, novi guverner?

PRVI ČOVEK NARODNE BANKE BIĆE IMENOVAN SLEDEĆE NEDELJE

Dejan Šoškić, novi guverner?

Goran Pitić iz "Sosijete ženeral" banke i drugi bankari ispali iz trke za guvernera, predsednik Saveta NBS gotovo izvesan izbor

BEOGRAD - Dejan Šoškić, predsednik Saveta Narodne banke Srbije (NBS), ima velike šanse da zasedne u fotelju novog guvernera NBS, saznaje Kurir!
Predsednik UO Sosijete ženeral banke Goran Pititć, ali i drugi bankari koji su poslednjih dana pominjani kao ozbiljne zamene za Radovana Jelašića, ispadaju iz trke za prvog čoveka NBS zbog mogućeg sukoba interesa.
- Pitić i ostali bankari ne mogu na toj funkciji zbog mogućeg sukoba interesa. Nakon odlaska Jelašić takođe neće moći da se zaposli u nekoj od banaka koje posluju u državi najmanje dve godine. Isto tako, bankari koji trenutno zaposleni u bankama u našoj zemlji ne mogu do dođu na mesto guvernera - tvrdi Kurirov izvor iz vladajuće koalicije.

Biografija Dejana Šoškića
Na zvaničnom sajtu NBS piše da je Dejan Šoškić vanredni profesor na
Ekonomskom fakultetu. Diplomirao je 1989, magistrirao 1993. i doktorirao
1999. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Predavao je u SAD na osnovnim
i diplomskim studijama. Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih
tržišta bio je tri puta u SAD. Bio je specijalni savetnik za finansijska
tržišta u NBJ, savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za
ekonomska i pravna pitanja EU i član Saveta NBS. Autor je jedne i
koautor više knjiga iz svoje oblasti. Član je Predsedništva Naučnog
društva ekonomista.


Prema njegovim rečima, Dejan Šoškić je vrlo verovatan izbor.
- Šoškić je veliki stručnjak, a nije blizak nijednoj stranci. S druge strane, svi ga cene i svima se sviđa. On bi bio vrlo logičan izbor, budući da nije ni u kakvoj banci i da mu ne preti mogući sukob interesa. Uostalom, on je već u NBS i to na vrlo visokoj funkciji - ističe naš sagovornik, i dodaje da se G17 plus ovoga puta neće uplitati u izbor guvernera i da prvi čovek NBS gotovo sigurno neće biti iz te stranke.
Predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić u izjavi za Kurir juče nije mogao da potvrdi, ali ni da dematuje naša saznanja.
- Ne mogu da kažem da je to tačno, ali ni da je netačno, budući da nemam nikakvu informaciju o tome. Meni imponuje što se pominjem kao mogući guverner i drago mi je zbog toga. Postoji veliki broj stručnih i uglednih ljudi koji bi taj posao mogli da obavljaju izuzetno kvalitetno - kaže Šoškić.
U Vladi Srbije juče nam je poručeno da se još ništa ne zna u vezi s budućim guvernerom i da oni ne spekulišu imenima. Istovremeno, iz republičkog parlamenta kažu da se ta priča "izmestila" iz te institucije.


Ostavke Jelašića i Jovića - čistka u G17?

Prema saznanjima Kurira, ostavke guvernera NBS Radovana Jelašića i direktora Korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandra Jovića, koji su se desile jedna za drugom, imaju veze sa sukobima u G 17 plus.
- Nije tajna da su oba mesta do sada bila u nadležnosti G17 plus. Mlađan Dinkić je uveliko u kampanji i ne želi sukobe s potencijalno jakim igračima u stranci koji mu se otvoreno suprotstavljaju - tvrdi izvor Kurira.
U kabinetu ministra ekonomije i regionalnog razvoja, s druge strane, tvrde da čistke u G 17 nema.
- Ništa od toga nije istina - kategorični su u Dinkićevom kabinetu.

Cvetković: Bez promena u monetarnoj politic
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da bi ime novog guvernera Narodne banke Srbije trebalo da bude poznato do kraja iduće nedelje, istakavši da to neće doneti promene u monetarnoj politici.
"Ne očekujem bilo kakve promene u Narodnoj banci. Generalno verujem da je prepuštanje tržištu da određuje kurs dobra politika", rekao je Cvetković u intervjuu za agenciju Rojters.
Srpski premijer je odbacio navode da je odlazeći guverner NBS Radovan Jelašić ostavku podneo zbog pritisaka. "Razgovarao sam sa guvernerom da bih čuo razloge za njegovu ostavku, da li je bilo nekakvih pritisaka, ali on mi je potvrdio u nekoliko navrata da je ostavku podneo iz ličnih razloga", rekao je Cvetković. Premijer je bio i oprezni optimista kada je budućnost srpske privrede u pitanju rekavši da je posle šest meseci blagog rasta jasno da je Srbija izašla iz recesije i da bi privredni rast u ovoj godini mogao biti veći od predviđenih dva odsto.

I odlazeći guverner Jelašić izrazio je juče nadu da će njegov naslednik nastaviti da vodi centralnu banku na sličan način kao on i naglasio da ne treba menjati suštinu vođenja monetarne politike, politike kursa i supervizije banaka, već ih samo unapređivati. Jelašić je izrazio nadu da će novi guverner nastaviti da sarađuje sa Svetskom bankom, MMF-om i drugim internacionalnim finansijskim institucijama, u vođenju ekonomske politike, kao što je on to činio proteklih godina kao čelnik NBS.
"Veoma je važno da novi guverner NBS bude svestan šta znači takav posao. Treba da bude pripremljen da NBS ima jednu jaku kulturu i moraće da se prilagodi centralnoj banci, a ne ona njemu", poručio je Jelašić novom guverneru centralne banke.

Mere "deevroizacije"
Narodna banka Srbije priprema set mera kojima želi da podstakne proces "deevroizacije", izjavio je guverner u ostavci Radovan Jelašić. On je u intervjuu za portal Kamatica naglasio da NBS sama ne može da se izbori sa svim problemima koji će pratiti proces "deevroizacije" u Srbiji, bez pomoći vlade, prenosi Beta. "Dokle ćemo stići neće zavisiti od verbalnih proklamacija, već od konkretnih koraka koje bi i Vlada Srbije trebalo da preduzme", rekao Jelašić.
Put do više dinarskih kredita vodi isključivo preko povećanja dinarske štednje, a da bi ta štednja postala atraktivnija, kako je istakao, potrebna je i podrška države. Prema njegovim rečima, Srbija ima veći problem nego druge zemlje u okruženju, pošto je kod nas više od 90 odsto štednje građana u devizama. Na osnovu tih deviznih izvora, kako je rekao Jelašić, nije moguće obavezivati banke da u većoj meri odobravaju dinarske kredite. "Recimo, kada bi zabranili da se hipotekarni krediti odobravaju u evrima, odnosno propisali da moraju biti u dinarima, to bi značilo da više ne bi bilo hipotekarnih kredita", rekao je on.
On je precizirao i da NBS ima zakonom postavljen jedan cilj, postizanje i održavanje stabilnosti cena, a da vlada sama sebi postavlja ciljeve i u hodu menja prioritete, prilagođavajući ih događanjima u međunarodnom i domaćem ekonomskom i političkom ambijentu.