petak 26. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > YU domen ide u penziju

YU domen ide u penziju

Tačno u podne, 30. marta internet domen stare države biće ugašen

BEOGRAD - Predsednik Registra nacionalnog internet domena Srbije Nenad Marinković najavio je gašenje starog YU domena 30. marta tačno u podne, ocenjujući da je to mala, ali bitna promena.

Savetnica direktora RNIDS Mirjana Tasić podsetila je da je YU domen u upotrebi od 1996. i napomenula da je tranzicija sa YU na RS domen obavljena još 2009. godine.
Predstavnik Privredne komore Srbije i predsednik Skupštine RNIDS Snežana Božić-Malešević izjavila je da sada u Srbiji postoji više od 55.000 domena, među kojima i dalje postoje i YU domeni.

- Pozivamo sve korisnike koji nisu promenili YU domen, da to urade do 12 sati 30. marta - poručila je Maleševićeva i istakla da su svi provajderi spremni za promenu domena.
Ona je precizirala da korisnici moraju da budu ti koji će da uticati na promenu domena, jer registri to ne mogu da obave bez njihove saglasnosti.

Član Radne grupe RNIDS za ćirilicu Milenko Vasić smatra da se radi o domenu najvišeg nivoa, koji bi morao autentično predstavljati državu.

Đakon Srpske pravoslavne crkve i član Radne grupe za ćirilicu Oliver Subotić istakao je da Crkva podržava inicijativu promene domena i poručio da je Internet važan medijum.

- Na kraju procesa, mi ćemo dati predlog svim eparhijama da pređu na novi domen - rekao je Subotić, koji zaključuje da bi svaka zemlja trebalo da bude prisutna na Internetu sa svojim pismom.

Pre 30. marta, prema preporuci RINDS, trebalo bi promeniti naziv svih DNS servera čiji se nazivi završavaju na YU.

Neophodno je i zameniti naziv svih servisa koji u svom nazivu imaju YU, promeniti podatke o DNS serverima za sve svoje servise, ako se imena DNS servera na kojima su upisani podaci za servere završavaju YU.

Komentari

To je već odrađeno, ovo je samo tačka na "I". Zanimljivo će biti sa uvođenjem ćiriličnih domena.