petak 26. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Srpska privreda u blagom oporavku

PKS: SRBIJA LANE IMALA RELATIVNO BLAG NIVO RECESIJE, ČEMU SU DOPRINELE I MERE VLADE

Srpska privreda u blagom oporavku

Bugarin: Najnoviji, najavljeni paket mera za subvencionisane dinarske kredite potreban je da bi se na taj način povećala proizvodnja i nivo tražnje

BEOGRAD - Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, izjavio je juče da nije nemoguće govoriti o oporavku srpske privrede u ovoj godini i o rastu većem od dva odsto, posebno zbog toga što indikatori za prvo tromesečje 2010. godine ukazuju da je već došlo do blagog oporavka domaće ekonomije.

- Mislim da 2010. godina neće biti godina neke spektakularne renesanse ili oporavka srpske privrede, ali će je, u svakom slučaju, obeležiti neki rast - ocenio je Bugarin.
On je precizirao da pokazatelji za prvo tromesečje ukazuju da će doći do blagog rasta i oporavka, posebno kada je reč o prerađivačkoj industriji i poljoprivredi.
Bugarin je izrazio zadovoljstvo što je u 2009. godini Srbija imala relativno blag nivo recesije u odnosu na očekivani nivo i što se ispostavilo da je srpska ekonomija vitalnija nego što je ranije procenjivano.

- Naravno da su veliki doprinos tome dale i mere Vlade Srbije, koja je u nekoliko navrata reagovala blagovremeno sa tim paketima mera - ocenio je Bugarin.
Odgovarajući na pitanje da li su za Srbiju primerenije mere štednje ili ekspanzivna kreditna politika za privredni rast, Bugarin je rekao da je u našoj zemlji pre svega potrebno izvršiti smanjenje javne potrošnje.

- Tu su preuzete i obaveze prema Međunarodnom monetarnom Fondu, što znači da se u tom delu mora napraviti određena racionalizacija. Mislim da bi bilo pogubno povećanje penzija i plata, jer to budžet ne bi mogao da istrpi - naglasio je Bugarin.

On je ukazao da je ekspanzivna kreditna politika pozitivno ocenjena od srpske privrede, pod uslovom da su kamatne stope prihvatljive i da je reč o dinarskim kreditima, ocenivši da je najnoviji, najavljeni, paket mera za subvencionisane dinarske kredite potreban da bi se na taj način povećala proizvodnja i nivo tražnje.

Bugarin je istakao da je neophodno da kreditna ekspanzija bude u dinarskim sredstvima, sa prihvatljivim kamatama, što bi verovatno generisalo povećanje domaće tražnje, pod uslovom da to ne dovede do nekih velikih inflatornih oscilacija.

- Naš cilj mora da bude usmeren na povećanje konkurentnosti srpske privrede, strane direktne investicije i ulaganja u velike infrastrukturne projekte - naglasio je predsednik PKS.
On je rekao da je trenutno najvažnije kvalitetno pozicioniranje srpske izvozne privrede i jačanje konkurentnosti domaćih kompanija jer, kako je istakao, "ako u narednih nekoliko godina ne budemo uspeli da izvezemo 50 odsto ukupnog srpskog društvenog proizvoda, onda imamo vrlo veliki problem održivosti naše ekonomije, jer ćemo sve više biti izloženi globalnoj konkurenciji."

- Izuzetno je važno i očuvanje liderske izvozne pozicije u zemlje regiona CEFTA i tu moramo mnogo više poraditi kako bismo naše brendove sačuvali i održali i pozicionirali još veći deo srpskih brendova koji su izvozno orijentisani - kazao je Bugarin.

On je napomenuo da je za to neophodno da se uklone sve postojeće necarinske barijere, da se izvrši međusobno usaglašavanje zdravstvenih, veterinarskih, fitosanitarnih uverenja i da se poštuju principi potpisanog sporazuma CEFTA i Svetske trgovinske organizacije.

Komentari

Važno je da si ti odavno oporavljen.