petak 26. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Potpisan Memorandum o razumevanju sa Austrijom

Potpisan Memorandum o razumevanju sa Austrijom

Ključni sektori saradnje predviđeni dokumentom su infrastruktura, automobilska industrija, IT sektor, elektronika, bankarstvo, građevina, poljoprivreda i prehrambena industrija

BEČ - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je juče u Beču sa ministrom privrede Austrije Rajnholdom Miterlenerom Memorandum o razumevanju, čiji su ciljevi dalje unapređenje ekonomske, trgovinske i investicione saradnje dve zemlje.

Ključni sektori saradnje predviđeni Memorandumom su infrastruktura, automobilska industrija, IT sektor, elektronika, bankarstvo, građevina, poljoprivreda i prehrambena industrija, transport i logistika, turizam, zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije, kao i drugi sektori o kojima se može zajednički dogovarati.

Memorandum predviđa unapređenje konkretnih investicionih mogućnosti, promovisanje zajedničkog nastupa na trećim tržištima, stvaranje povoljnih uslova za podsticanje trgovinske razmene, zajedničkih ulaganja i investicione saradnje, proizvodne kooperacije, razmene, iskustava, stručnog usavršavanja i slično.

Na osnovu ovog dokumenta, predviđeno je i osnivanje zajedničke ekspertske komisije za ekonomsku saradnju. Na radnom nivou sastaje se jednom godišnje, radi sagledavanja celine ekonomske saradnje i mogućih problema koji se javljaju u njenoj realizaciji.