petak 26. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Nemci ulažu u srpska preduzeća

NEMAČKI AMBASADOR VOLFRAM MAS OPTIMISTA U POGLEDU POVEĆANJA INVESTICIJA

Nemci ulažu u srpska preduzeća

BEOGRAD - Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je juče da je optimista u pogledu znatnog povećanja investicija nemačkih preduzeća u Srbiji.
- Optimista sam da će u narednim godinama biti moguće da se obim investicija nemačkih preduzeća u Srbiji znatno poveća - rekao je Mas, povodom nezvaničnih najava da bi "Dojče telekom" mogao biti kupac udela u "Telekomu Srbija".

Prema njegovim rečima, biće lakše ubediti nova nemačka preduzeća da uđu na srpsko tržište ukoliko se Srbija što jasnije pokazuje kao zemlja u kojoj se garantuje pravna sigurnost u vezi sa stranim investicijama, u kojoj se stranim investitorima sticanje imovine ne otežava bespotrebno birokratskim ili drugim preprekama, u kojoj važe isti uslovi za strane i domaće investitore.

Ambasador Mas je odbacio kontroverze u vezi sa poslovanjem nemačkog medijskog koncerna VAC u Srbiji, rekavši da je "činjenica da je partner VAC-a u holdingu koji ujedinjuje aktivnosti VAC-a u jugoistočnoj Evropi - Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je, podrazumeva se, pre svog učešća temeljito proverila kompaniju".

- VAC grupa je ozbiljna nemačka medijska kuća koja radi ne samo u Nemačkoj, nego i u mnogobrojnim zemljama istočne i jugoistočne Evrope. U Srbiji je kompanija do sada uložila više od 100 miliona evra i podrazumeva se da je zainteresovana za bezbednost svojih investicija. Istovremeno VAC, kao svaki strani investitor, naravno očekuje da se postupak, koji zahtevaju pravni propisi Srbije za neku investiciju u Srbiji, može sprovesti u sagledivom roku i bez predrasuda - rekao je ambasador Mas.