petak 26. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Jelašić još ne saopštava razloge ostavke

Jelašić još ne saopštava razloge ostavke

BEOGRAD - Guverner u ostavci Radovan Jelašić nije sinoć želeo da detaljnije govori o razlozima podnošenja ostavke na mesto prvog čoveka Narodne banke Srbije (NBS), već je ponovio da je sa te funkcije odlazi iz ličnih razloga.

"Ja shvatam da je nemoguće u ovoj zemlji objasniti da neko ide iz ličnih razloga, kao i da je nemoguće objasniti da već nemam ugovoreni posao, ali, evo, mogu da se zakunem", rekao je Jelašić na Drugom forumu Asocijacije srpskih menadžera, u govoru koji je bio manje formalan nego ranije.
On je rekao da još nije tražio posao, i da niko iz Vlade Srbije sa njim nije razgovarao o mogućnosti novog posla.
Predstavnici udruženja menadžera su od Jelašića tražili da kaže zašto je odlučio da podnese ostavku, navodeći da mora da pokaže odgovornost u ovom trenutku kao i do sada, i da javnosti saopšti šta je čeka.

Jelašić je rekao da se nije pokajao što je podneo ostavku i pored toga što sada i njegovi kritičari izražavaju žaljenje zbog odlaska sa te funkcije.
On je u izjavi novinarima negirao da je podneo ostavku zbog toga "što mu je kap u prepunoj čaši" bila odluka Vlade o odobravanju subvencioniranih potrošačkih kredita, navodeći da ti krediti čine samo 2,5 odsto postojeće kreditne mase.
Izrazio je nadu da će novi guverner u javnosti uvek iznositi realno stanje, iako ta stvarnost nekada neće biti lepa.

Jelašić je rekao da je realan problem prekomerna javna potrošnja koja može Srbiju voditi "ka grčkom scenariju" i dodao da je posebno važno da se sredstva investiraju, a ne da odlaze na tekuću potrošnju.
On je ocenio da Srbija ima novac za investicije i založio se za investiranje jer će tako državi ostati putevi i hidroelektrane, a biće privučeni i strani ulagači.
On je ocenio da je problem u nedostatku planova za nove investicije, eksproprijaciji zemljišta i tenderima i da je trebalo da neki ovogodišnji projekti već počnu da se sprovode.
Odgovarajući na kritike da NBS nedovoljno interveniše na međubankarskom tržištu i nedovoljno prodaje devize, Jelašić je kazao da se svaki put kada se prodaju devize poništava dinar, što negativno utiče na likvidnost u zemlji.
Guverner u ostavci je ocenio da nema novca za formiranje posebne razvojne banke u Srbiji.
On je rekao i da bi, ako dođe do povećanja plata i penzija za samo jedan odsto, trebalo za to godišnje izdvojiti sedam milijardi dinara.
Izrazio je uverenje da neće biti potrebno povući sve tri milijarde evra koliko je dogovoreno sa MMF-om.